Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προσπαθεί ο πρωθυπουργός, στον απόηχο των χθεσινοβραδινών δηλώσεων του αντιπροέδρου της Κομισιόν όΛι Ρεν, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις και απορρέουσες από το μνημόνιο δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί της απομάκρυνσης σημαντικού αριθμού δημοσίων υπαλλήλων.
«Δίνουμε μάχη για όλα» είναι η χαρακτηριστική φράση του Αντώνη Σαμαρά, ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της τρόικας, την προσεχή Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός, με την προαναφερόμενη φράση που είπε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, θέλησε να τονίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για χαλάρωση των όρων του προγράμματος.
Παρά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τις πιέσεις της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο τομέα και το οποίο προβληματίζει την κυβέρνηση, εντούτοις οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο Πρωθυπουργός, είναι ότι δεν θα επιμείνουν οι πιστωτές στο συγκεκριμένο θέμα.
Εξάλλου και στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας (των Ματίας Μορς από την ΕΕ, Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Μαρκ Φλάναγκαν από το ΔΝΤ, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη) δεν τέθηκε το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.
«Είναι ένα ζήτημα που θα τεθεί με ένταση στο μέλλον, αλλά για την ώρα άλλα είναι τα καυτά θέματα για την τρόικα, όπως π.χ. το φορολογικό και η υστέρηση στα έσοδα, κ.α.» αναφέρει κεντρική κυβερνητική πηγή.
Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στη συνάντηση με την τρόικα, με βάσει τη λογική πως «εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε ό,τι δεν δουλεύει».
Εξάλλου από το πρωθυπουργικό γραφείο επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση είναι συνεχής και θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πολιτική λιτότητας και εμμένουν σε ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας με στόχο τις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης.
«Η προσπάθεια που θα καταβληθεί θα είναι μεγάλη, αλλά θα συνεχίσουμε με μεγάλη ένταση. Η πολιτική δικαίωση για εμάς θα είναι να βγει η χώρα από την κρίση μια ώρα αρχύτερα» τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και λέει στους συνομιλητές του ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η χώρα είναι σε κομβικό σημείο και χρειάζεται και αλλαγή στάσης της τρόικας, ώστε να μην πιέζει τα πράγματα περαιτέρω, διότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο.
Ο ίδιος έχει ζητήσει και εξασφάλισε την ανοχή της τρόικας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να πετύχει τους στόχους. Εξάλλου, μια αδυναμία της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους της θα σημάνει -κάτι που απεύχονται στο Μαξίμου – την ενεργοποίηση της ρήτρας αυτόματης αναπλήρωσης των αποκλίσεων από το πρόγραμμα.
Επί του θέματος των ενδεχόμενων απολύσεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να το θέσει στην τρόικα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κίνηση και θα επιμείνει στο επιχείρημα περί προώθησης του κυβερνητικού προγράμματος για διαθεσιμότητα.
Εξάλλου ο κ. Σαμαράς που δεν παραλείπει την υπογραφή της χώρας στο μνημόνιο για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, εκτιμά ότι πέραν της όποιας κοινωνικής αναταραχής μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα απολύσεων, θα υπάρξει και ζήτημα κοινωνικής σταθερότητας με δεδομένη τη στάση που έχουν κρατήσει οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι.
Στο μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι όλα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως την αποτελεσματικότητα που θα δείξει στην είσπραξη φόρων για να αυξήσει τα έσοδα, ώστε να μην αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα, αλλά και να προχωρήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Διαβάστε επίσης: Eurogroup: Διαρθρωτικές αλλαγές εδώ και τώρα