Η Σχολή της Χάλκης πρέπει να επαναλειτουργήσει για να μορφώσει ορθόδοξους κληρικούς, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπιλεντ Αριντς σε διάσκεψη στο Βερολίνο για την «ειρηνική συνύπαρξη Μουσουλμάνων, Εβραίων και Χριστιανών».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρθηκε και στα θέματα επιστροφής των περιουσιών και της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα τονίζοντας οτι όλα είναι ζητήματα δικαιωμάτων.
Απαντώντας σε ερώτηση του ορθόδοξου μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου ο κ. Αριντς δήλωσε: «Αναγνωρίζω ότι είναι ανάγκη να υπάρχει ένα σχολείο για να εκπαιδεύει τους κληρικούς της Σχολής της Χάλκης, του ελληνικού Ορθόδοξου πατριαρχείου ή την ορθόδοξη κοινότητα. Γνωρίζουμε οτι υπάρχει αυτή η ανάγκη».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επισήμανε οτι έχουν προστεθεί άρθρα στο Σύνταγμα για την επιστροφή των περιουσιών στις μειονοτικές κοινότητες. «Δεν τις επιστρέφουμε κάνοντας χάρη», ειπε. «Οι περιουσίες αυτές ήταν δικές σας αλλά σας τις πήραν με διάφορους τρόπους. Βλέπουμε το ζήτημα ως ζήτημα ανθρωπίνου δικαιώματος, ηθικής αξίας για την πίστη σας». Και συμπλήρωσε: «Ζητούμε συγνώμη από όλους σας για αυτά που έγιναν στο παρελθόν».
Ο κ. Άριντς αναφέρθηκε και στη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα την οποία επέκρινε διότι «δεν παραχωρεί τα ίδια δικαιώματα στην τουρκική μειονότητα που ζει στην Ελλάδα», τονίζοντας οτι απαγορεύεται στις οργανώσεις τους να χρησιμοποιούν την λέξη «τουρκική».
Οι ισχυρισμοί οτι οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους και οτι οι ιμάμηδες πρέπει να διορίζονται από το κράτος, όπως και οι ισχυρισμοί οτι οι οργανώσεις δεν μπορούν να έχουν δική τους περιουσία, οι διακρίσεις που γίνονται στα σχολεία, στα τζαμιά που δεν μπορούν να οικοδομηθούν σε ορισμένες θέσεις, όλα αυτά είναι θέματα δικαιωμάτων».
Ευθύς αμέσως όμως ο Τούρκος αντιπρόεδρος τόνισε: «Αυτό δεν σημαίνει οτι το ζήτημα είναι ζήτημα αμοιβαιότητας. Δεν τρέφουμε την ιδέα οτι αφού η Ελλάδα δεν κάνει αυτό τότε κι εμείς δεν κάνουμε το άλλο».