Με διαξιφισμούς μεταξύ του υπουργού Παιδείας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και δυσφορία εκ μέρους βουλευτών για τις επιπτώσεις του σχεδίου στις εκλογικές τους περιφέρειες, συνεχίστηκε η συζήτηση για το σχέδιο «Αθηνά» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως μέμφεται σήμερα τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για την ανώτατη εκπαίδευση που δόμησαν ως κόμματα εξουσίας, χωρίς ωστόσο τα στελέχη του στο χώρο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, να έχουν ασκήσει την ίδια κριτική κατά την διάρθρωση της τριτοβάθμιας προβληματικής εκπαιδευτικής δομής, αν και ασκούσαν επί χρόνια «ιδεολογική ηγεμονία».
«Γιατί λέτε πως απ’ τα 300 πανεπιστημιακά τμήματα το 1993 φτάσαμε σήμερα στα 500; Εσείς πού ήσασταν; Στη μήτρα του υποδείγματος αυτού ήσασταν εσείς. Η ιδεολογική ηγεμονία που έβγαλε αυτό το ακαδημαϊκό πρόταγμα ήσασταν εσείς. Και αν είχατε ελέγξει έτσι τον τρόπο που αναπτύχθηκε ο ακαδημαϊκός χάρτης τα πράγματα θα ήταν καλύτερα», σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Επέκρινε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση για ανυπαρξία αντιπρότασης, ενώ αντίθετα, εξήρε τη συμβολή της Δημοκρατικής Αριστεράς στον «εξαντλητικό διάλογο που διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα», σημειώνοντας πως βασικές προτάσεις της ΔΗΜΑΡ έχουν υιοθετηθεί από το υπουργείο Παιδείας, όπως οι κοινοπραξίες ΑΕΙ και ΤΕΙ, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και οι συγχωνεύσεις Τμημάτων με άξονα τα θεματικά τους πεδία.
Αναφερόμενος επίσης στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και του Δημ. Αναγνωστάκη της Δημοκρατικής Αριστεράς) για την προώθηση του σχεδίου «Αθηνά» μέσω Προεδρικού Διατάγματος με παράκαμψη της Βουλής, ο υπουργός υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο προβλεπόταν από τον νόμο 4009 που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, «με την σύμφωνη γνώμη των 3/5 της Βουλής».
Νωρίτερα, πάνω από 60 βουλευτές, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, είχαν εκφράσει την στήριξή τους στον υπουργό Παιδείας και το σχέδιο «Αθηνά», αλλά και τη δυσφορία τους για τις επιπτώσεις του σχεδίου στους δικούς τους νομούς.
Συγκεκριμένα, ο Ιορδάνης Τζαμτζής, παρατήρησε πως «ο μόνος νομός στην μεθόριο που μένει χωρίς πανεπιστημιακή σχολή είναι η Πέλλα», ενώ τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην περιοχή μετέφερε αργότερα και ο Γ. Καρασμάνης.
Για λογαριασμό της Ημαθίας, η Γεωργία Μπατσάρα υπενθύμισε πως ο νομός της υπήρξε «το κέντρο του Μακεδονικού βασιλείου, η αμάλθεια της Ελλάδος» ενώ σήμερα «μένει εκτός του σχεδίου Αθηνά και αδικείται». Από την άλλη ωστόσο, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος (Κοζάνη), έθεσε ζήτημα για το δικό του νομό, μαζί με τους δύο συνυποψηφίους του της Νέας Δημοκρατίας, προτείνοντας να μεταφερθούν Σχολές από την Ημαθία και τη Θεσσαλονίκη προς την Κοζάνη, αντί για το προβλεπόμενο αντίστροφο.
«Όταν το Μνημόνιο-3 προβλέπει ακόμα 40 εκατ. ευρώ περικοπές, από πού νομίζετε πως θα γίνουν; Από τα Πανεπιστήμια», σχολίασε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ). «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έρχεστε και ζητάτε. Αφού ψηφίσατε τις περικοπές. Τι ζητάτε;» συμπλήρωσε.
Αντίστοιχες διεκδικήσεις τοπικού χαρακτήρα ωστόσο, δεν έλειψαν ούτε από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως εκείνη του Σταύρου Κοντονή (Ζάκυνθος) ή της Αγνής Καλογερή (Σάμος).
Τις διαμαρτυρίες από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να καταδικάσει με τη σειρά του ο Γιάννης Πλακιωτάκης (Λασίθι), επισημαινοντας προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως «το να ζητάτε απόσυρση του σχεδίου Αθηνά και απ’ την άλλη να μεταφέρετε αιτήματα τοπικών κοινωνιών, σημαίνει πως φάσκετε και αντιφάσκετε». «Αυτό κύριε υπουργέ, πρέπει να αναδειχθεί. Εμείς συμφωνούμε απόλυτα με το σχέδιο Αθηνά, αλλά το Λασίθι είναι αδικημένο», πρόσθεσε ο βουλευτής.