Oργανωμένη επιχείρηση λαδωμάτων, χαρακτήρισε τη δράση της Siemens κατά το παρελθόν ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.
«Το σκάνδαλο της Siemens είναι ένα σκάνδαλο το οποίο στην πραγματικότητα είναι διεθνές. Μια από τις πτυχές του φυσικά αφορά την Ελλάδα και πράγματι από τα πορίσματα της επιτροπής επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο ήταν μια διάχυτη αίσθηση, ότι πρόκειται για μια οργανωμένη επιχείρηση λαδωμάτων, που στην πραγματικότητα γινόταν με νόθευση του ανταγωνισμού και φυσικά των κανόνων διαφάνειας, έξω από τις ποινικές πτυχές που προφανώς υπάρχουν και οι οποίες διερευνώνται», ανέφερε ο κ. Παμπούκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό “Βήμα FM”.
O υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η εταιρεία έχει κίνητρο να συμβάλλει στην εκκαθάριση του σκανδάλου, σημειώνοντας «το κίνητρο της Siemens είναι απολύτως εμπορικό, καθώς η Ελλάδα είναι μια αγορά για την Siemens, η οποία είναι μια ιστορική αγορά”. Διαχώρισε, ωστόσο, ο κ. Παμπούκης, την παλαιά διοίκηση της Siemens από τη νέα, λέγοντας ότι η τελευταία “περιλαμβάνει ανθρώπους που είναι το αγλάισμα της γερμανικής οικονομικής ελίτ, και άνθρωποι οι οποίοι είναι υπεράνω πάσης υποψίας”.
Ο κ. Παμπούκης τόνισε ότι με την επιστολή του ζητά και αποζημιώσεις και βοήθεια στο μέτρο του δυνατού για να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. «Προτιθέμεθα, ο Πρωθυπουργός, δηλαδή, να πιέσουμε υπό την ιδιότητα του μετόχου τις διοικήσεις να το κάνουν αυτό, και να το κάνουν σωστά, όχι μόνο να το κάνουν, να το κάνουν όσο γίνεται πιο σωστά».
Αναφερόμενος στη διερεύνηση της υπόθεσης τόνισε ότι και η δικαιοσύνη θα επισπεύσει τις διαδικασίες και «θα συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού της, να προχωρήσει στην διαλεύκανση», ενώ πρόσθεσε ότι, ανεξάρτητα από τις ενδεχόμενες παραγραφές, για τα πολιτικά πρόσωπα η έρευνα πρέπει να είναι συγκεκριμένη.
“Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βρεθεί η αλήθεια” είπε και συμπλήρωσε πως “όταν παραπέμπεις υπουργούς, αν παραπεμφθούν υπουργοί ή όποιος παραπεμφθεί εν πάση περιπτώσει, για θέματα απιστίας, ποιοτικά είναι εντελώς διαφορετικό από τη δωροληψία. Η δωροληψία έχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να τεκμηριωθεί και να αποδειχθεί. Και η διακίνηση των μαύρων χρημάτων, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, άρα και η απόδειξη είναι δυσχερής. Και εδώ είναι το μεγάλο δίλημμα. Τι κάνεις; Κατά την προσωπική άποψη η Πολιτεία πρέπει να είναι και να παραμένει πιστή στα βασικά αγαθά της που είναι να είναι δικαιοκρατούμενη. Δηλαδή δεν μπορείς χωρίς αποδείξεις να το κάνεις γιατί τότε υπάρχει ένα θέμα ποιοτικής υστέρησης των θεσμών το οποίο θα το βρεις μεθαύριο μπροστά σου. Αυτό όμως που πρέπει να κάνεις είναι να τεκμηριώσεις ανεξάρτητα παραγραφών την αλήθεια».
Σχετικά με τα κομματικά ταμεία ο κ. Παμπούκης κάλεσε «τα κόμματα να κάνουν τη γενναία κίνηση και να πουν “να τα ταμεία” και να αλλάξει και ο τρόπος”, ενώ αναφέρθηκε στην προετοιμασία από τον υπουργό Εσωτερικών νέου νομοθετικού πλαισίου. “Ακόμη κι αν τελικά δεν κατορθώσουμε να κάνουμε κάτι με τη Siemens οφείλουμε να φτιάξουμε τέτοιους μηχανισμούς, ούτως ώστε να μην ξανασυμβεί στο μέλλον”, συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης: «Θα κινηθούμε νομικά κατά της Siemens»