Ποιοι πρωτοκλασάτοι παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα, ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες και ποιοι παραμένουν γρίφος…
Παρά τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του πρωθυπουργού περί του αντιθέτου, όλοι πλέον είναι πεπεισμένοι πως, με την αναχώρηση των μελών της τρόικας από την Αθήνα, άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το μέγαρο Μαξίμου έχει πάρει τις αποφάσεις του και η ανακοίνωσή του είναι πλέον θέμα ημερών.
Με τον απόηχο από την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εξαιτίας κυρίως της κατάστασης στο Δημόσιο, ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, θεωρώντας πλέον ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας χρόνου.
Σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πλήρη εικόνα για τα πρόσωπα που μετέχουν στο Υπουργικό Σσυμβούλιο καθώς και για τις αδυναμίες που εμφανίζονται αυτή την ώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, προσανατολίζεται στο να επιταχύνει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό.
Η υπόθεση με το Δημόσιο, που παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να προωθηθούν τώρα οι αλλαγές που έχει σχεδιάσει ο κ. Σαμαράς, έλεγε στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής βουλευτής της ΝΔ, που ανήκει στον «κύκλο» των τακτικών συνομιλητών του πρωθυπουργού.
Παράλληλα, η εικόνα που υπάρχει αυτή την ώρα στην κοινή γνώμη είναι πως πολλοί υπουργοί επικαλούνται τη γενικότερη οικονομική στενότητα και δεν προωθούν την επίλυση θεμάτων τα οποία -ωστόσο- δεν έχουν απαραίτητα μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.
Με βάση αυτές τις δύο παραδοχές, οι οποίες αποτυπώνονται και στις μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ο ανασχηματισμός είναι πολύ πιθανό να επισπευσθεί, έτσι ώστε ακόμη και στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, που θα γίνει στις αρχές Απριλίου, να υπάρχει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, ικανό να «τρέξει» πιο γρήγορα τα θέματα, στα οποία σήμερα σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις.
Ετοιμάζει τις βαλίτσες του ο Μανιτάκης
Ο Αντώνης Μανιτάκης φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν για το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και το ερώτημα που υπάρχει πλέον είναι εάν θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο ή θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά από συνεννόηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Κουβέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να υπάρξει πρόβλημα με τον κ. Μανιτάκη και είναι πιθανό να τον προτείνει για άλλη υπουργική θέση. Στην περίπτωση που προωθηθεί αυτή η επιλογή, ο Μ. Βολουδάκης θα αναβαθμιστεί σε θέση αναπληρωτή υπουργού, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να οριστεί υπουργός, καθώς γνωρίζει καλά τα θέματα και δεν θα υπάρχει χρόνος, εάν τοποθετηθεί νέο πρόσωπο, να υλοποιήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Ο Μανιάτης και η… βύθιση Μουσουρούλη
Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει επίσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο κ. Λιβιεριάτος θα δώσει τη θέση του (κατά πάσα πιθανότητα) στον Γ. Μανιάτη, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι στο πόστο του θα παραμείνει και ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης. Αντιθέτως, ο υφυπουργός Μάκλης Παπαγεωργίου δεν φαίνεται να αντικαθίσταται. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, εκτός απροόπτου, θα παραμείνει με επιλογή του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ. Εάν αυτό συμβεί, τότε πιθανώς θα αποχωρήσει από τη θέση του αναπληρωτή ο Μάξιμος. Χαρακόπουλος. Στο Υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν θα συνεχίσει σε αυτό το πόστο, όπως επίσης και η υφυπουργός του Φωτεινή Σκοπούλη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναζητεί τον αντικαταστάτη του Κωστή Μουσουρούλη στο Υπουργείο Ναυτιλίας, θέση την οποία ενδέχεται να αναλάβει ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος κεφαλαιοποιεί πολιτικά τα «κέρδη» από την επιστροφή του Κατάρ στον διαγωνισμό για το Ελληνικό -θέμα στο οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο.
Οι γρίφοι Στυλιανίδη και Ρουπακιώτη
Ερώτημα αποτελεί το τι θα συμβεί με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο υπουργός Εσωτερικών διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται, εάν το ζητήσει, να μετακινηθεί σε άλλη θέση. Για τον κ. Ρουπακιώτη, οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να τον απομακρύνει, αλλά -σε κάθε περίπτωση- μια τέτοια απόφαση απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.
Στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης – Υποδομών δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Ειδικά για το δεύτερο, παρά το ότι υπήρξαν εισηγήσεις να «σπάσει», ο κ. Σαμάρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, καθώς ήδη ο Κ. Χατζηδάκης έχει δρομολογήσει αρκετά σε όλους τους τομείς που εποπτεύει. Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, θέμα αλλαγής φρουράς έχει τεθεί και για το υπουργείο Απασχόλησης. Ο Γιάννης Βρούτσης δεν πρόκειται να μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος. Εάν αποφασιστεί να φύγει από το υπουργείο εργασίας, θα αλλάξει πόστο.
Τέλος, αμετακίνητος εμφανίζεται ο Νίκος Δένδιας, καθώς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα μείνει ως έχει και σε επίπεδο δομής.
Μαζί με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, θα ανακοινωθούν πιθανώς και αλλαγές στα Δ.Σ. των ΔΕΚΟ, ενώ εκκρεμεί και η ανακοίνωση των προσώπων που θα τεθούν επικεφαλής των ανεξάρτητων Αρχών.
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι με τα νέα πρόσωπα που θα εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα θα εκπέμψει το μήνυμα της ανανέωσης και παράλληλα θα λειτουργήσει καλύτερα το σχήμα με τον συνδυασμό των έμπειρων μελών του οικονομικού επιτελείου και των νεοεισερχόμενων υπουργών.
Σταυρόλεξο η αντιπροεδρία
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για τα πρόσωπα φαίνεται ότι έχουν εν πολλοίς ληφθεί και, όπως βεβαιώνουν στελέχη της ΝΔ, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συζητούν στο παρασκήνιο για συγκεκριμένες αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία μείζονα θέματα έχουν «κλειδώσει»: Κατ’ αρχάς έχει απορριφθεί από τον Αντώνη Σαμαρά η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να υπάρξουν κομματικά «ομοιογενή» υπουργεία.
Δηλαδή τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του καθενός υπουργείου να είναι από το ίδιο κόμμα. Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι στα κρίσιμα υπουργεία δεν είναι κακό να υπάρχουν εκπρόσωποι από περισσότερα του ενός κυβερνητικά κόμματα, γιατί κάτι τέτοιο βοηθά στη διατήρηση των απαραίτητων ισορροπιών. Επίσης, το δεύτερο θέμα που δείχνει να έχει «κλειδώσει» είναι η μη συμμετοχή του κ. Κουβέλη στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι σταθερός στην άποψή του να μην καταλάβει θέση αντιπροέδρου. Σε ό,τι αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο όλα θα κριθούν στη συζήτηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμάρα. Τέλος, θεωρείται βέβαιον ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ θα μετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα με πολιτικά στελέχη και όχι με τεχνοκράτες.