Ο «εμπνευσμένος ηγέτης» και το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο επικοινωνιολόγος Σάιμον Σίνεκ είναι ο πρωταγωνιστής του «βίντεο» που πρότεινε ο πρωθυπουργός για προβολή στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

Η όλη προβληματική του κ. Σίνεκ εστιάζεται στο ζήτημα του «εμπνευσμένου ηγέτη» και ο ίδιος, όπως αναφέρει στην διάλεξή του, «αποκωδικοποίησε» το ζήτημα αυτό το οποίο σχηματοποιεί με τρεις ομόκεντρους κύκλους στους οποίος στον εξωτερικό είναι γραμμένο το «τι», στον μεσαίο το «πως» και στον εσώτερο το «γιατί».

 

Στη συνέχεια, ο κ. Σίνεκ ανέφερε ότι οι «εμπνευσμένοι ηγέτες» ξεκινούν από τον «εσώτερο» κύκλο προς τον εξωτερικό και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι δεν αγοράζουν αυτό που κάνεις, αγοράζουν το γιατί το κάνεις».

 

«Στόχος δεν είναι να συνεργάζεστε με όσους χρειάζονται αυτό που έχετε, αλλά με όσους πιστεύουν αυτό που πιστεύετε», ανέφερε στην εν λόγω διάλεξη ο κ. Σίνεκ.

 

Ο επικοινωνιολόγος αυτός βασίζει την «θεωρία» του στις αρχές της βιολογίας υποστηρίζοντας ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος χωρίζεται σε τρία μέρη τα οποία αντιστοιχούν επακριβώς στους τρεις «κύκλους» του ερμηνευτικού του σχήματος και επαναλαμβάνει στην διάλεξή του ότι ο «εμπνευσμένος ηγέτης» πρέπει να έχει ως στόχο «όχι να προσλαμβάνει ανθρώπους που χρειάζονται δουλειά, αλλά αυτούς που πιστεύουν αυτά που πιστεύει γιατί αυτοί είναι που θα δουλέψουν με αυταπάρνηση».

 

Επίσης, ο κ. Σίνεκ ανέφερε και την «θεωρία» του για την «διάχυση της καινοτομίας», λέγοντας πως το πρώτο 2,5% του πληθυσμού είναι οι «καινοτόμοι», το επόμενο 13,5% οι «νεωτεριστές» και το υπόλοιπο αποτελείται από την «πρώιμη πλειονότητα», την «ύστερη πλειονότητα» και τους «καθυστερημένους» που «αγοράζουν τηλέφωνα αφής γιατί δεν βρίσκουν με περιστροφικό δίσκο».

 

Σύμφωνα με το σχήμα του κ. Σίνεκ, μια «μαζική εμπορική επιτυχία» ή μια «μαζική αποδοχή μιας ιδέας» μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρξει διείσδυση στο τμήμα μεταξύ 15% και 18%, που είναι -πάντα σύμφωνα με την «θεωρία» αυτή- το σημείο ανατροπής.

 

Κατά τον κ. Σίνεκ, οι «καινοτόμοι» και οι «νεωτεριστές» επιλέγουν περισσότερο με το ένστικτο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αγόρασαν i-phone περιμένοντας έξι ώρες στην ουρά την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, εξαιτίας της άποψης τους για τον κόσμο».

 

Ο κ. Σίνεκ παρέθεσε ως παραδείγματα «εμπνευσμένων ηγετών» το επιτελείο της εταιρείας Apple, τους πρωτοπόρους της αεροπορίας αδελφούς Ράιτ και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που δημιούργησε το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, χωρίς να ήταν ο μόνος που υπέφερε και χωρίς επίσης να ήταν ο καλύτερος ρήτορας, και μάλιστα κάνοντας και λευκούς να είναι στο πλευρό του, «όχι γιατί πρότεινε τι να αλλάξει στην Αμερική, αλλά γιατί έλεγε τι πίστευε ο ίδιος, κάτι το οποίο συνέπεσε με αυτό που πίστευαν και άλλοι».

 

Το βίντεο είναι διαθέσιμο (και με ελληνικούς υπότιτλους) στον παρακάτω σύνδεσμο (link):

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ