Με απόσυρση δύο άρθρων…
Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα νέα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης.
Κατόπιν πιέσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και των κυβερνητικών εταίρων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την απόσυρση δύο επίμαχων άρθρων (του άρθρου 22 και του άρθρου 42), όπως επίσης και της τροπολογίας που αφορούσε την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα επανέλθει στο προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Τα δύο άρθρα αφορούσαν στην επιστροφή κρατικών ενισχύσεων που έχουν κριθεί παράνομες και την απαλλαγή από τέλη και φόρους υπέρ του Δημοσίου, για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων πιστωτικών ιδρυμάτων σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, κάτι που η αντιπολίτευση εκτίμησε πως αφορά πρωτίστως τα στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας που μεταβιβάζονται στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία για το εν λόγω άρθρο, η οποία ματαιώθηκε κατόπιν της απόσυρσής του. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε, επίσης, ονομαστική ψηφοφορία και για το άρθρο 32 που εφοδιάζει το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με υπερεξουσίες, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης.
Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 21, το οποίο έχει δημιουργήσει προβλήματα σε επιχειρήσεις κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, ο Χρ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως η επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων αποτελεί κοινοτική επιταγή που πρέπει μάλιστα να γίνεται και αμελλητί.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο καταψηφίστηκε υπό το σκεπτικό πως «οι κρατικές ενισχύσεις, μετά την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, υπήρξαν επί σειρά ετών εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής και στην ουσία, αυτοί που ωφελήθηκαν από το σύνολο των ενισχύσεων ήταν τα πιστωτικά ιδρύματα και όχι οι επιχειρήσεις».
Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε δια του Πάρι Κουκουλόπουλου την απόσυρση της διάταξης (όπως και του προαναφερθέντος άρθρου 42), προκειμένου να τύχει νέας επεξεργασίας και διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς.
«Η διάταξη ήταν γνωστή από τη δημόσια διαβούλευση που έγινε φέτος στις αρχές Φεβρουαρίου. Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο, καμία παρατήρηση. Ο καθένας από τα κόμματα που ζήτησαν την απόσυρση αυτής της διάταξης, αναλαμβάνει τις ευθύνες του», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.