Την ανάγκη σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα επισήμανε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη (επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας) κατά την ομιλία της επί του κρατικού προϋπολογισμού 2011, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και εναντίον της Αριστεράς.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει λανθασμένη πολιτική, γιατί προσπαθεί να μειώσει τα ελλείμματα κυρίως μέσω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και όχι ρίχνοντας το βάρος στο σκέλος των δαπανών του δημοσίου τομέα, «όπου κρύβονται -οι εξοργισμένοι σήμερα- κομματικοί στρατοί». Όπως είπε, η κυβέρνηση πιέζει με αυτό τον τρόπο αυτό υπέρογκα τον ιδιωτικό τομέα, που είναι ο μόνος που παράγει πλούτο και μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο και πρόκειται για μια επιλογή που δεν την επέβαλε η τρόικα, την αποφάσισε η κυβέρνηση η οποία έχει και την ευθύνη και για την καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών και για την προσαρμογή του δανείου σε δόσεις που αυξάνει τον συνολικό δανεισμό και διατηρεί υπαρκτό τον κίνδυνο της χρεωκοπίας.
Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο όλοι όσοι κάποτε διορίστηκαν με κομματικά κριτήρια και προτιμά αντί αυτού να κλείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις και να μένουν κάθε μήνα δεκάδες χιλιάδες άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα. Περισσότεροι από 170.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχασαν τις δουλειές τους τους τελευταίους μήνες, σημείωσε και υπογράμμισε πως εκεί μπορεί να απολύονται οι άνθρωποι χωρίς διαδηλώσεις και απεργίες και χωρίς να χάνουν τον ύπνο τους οι κομματάρχες που δεν τους διόρισαν και οι επαγγελματίες συνδικαλιστές που δεν τους εκπροσωπούν.
Για την αξιωματική αντιπολίτευση η κ. Μπακογιάννη είπε ότι δέσμια του λαϊκισμού της ηγεσίας της αποφάσισε να μην έχει οικονομική πολιτική, «ακολούθησε μια ακραία λαϊκίστικη αντιμνημονιακή ρητορική, χωρίς καμία σοβαρή εναλλακτική πρόταση και προοπτική». Για την Αριστερά, ανέφερε ότι η επαναστατική γυμναστική με συνεχείς διαδηλώσεις, η ριζοσπαστική ρητορική και η παρεμπόδιση καίριων οικονομικών δραστηριοτήτων διώχνουν και τους τελευταίους επενδυτές και οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την εξαθλίωση.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας τόνισε ακόμη ότι ύποπτες πράξεις στο χώρο των ΜΜΕ κατ’ εξοχήν παραμένουν στο απυρόβλητο, αναφέροντας: «Μιλάμε για δίωξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος και για την υποχρεωτική καθιέρωση της απαγόρευσης χρήσης μετρητών μεταξύ επιχειρήσεων για πάνω από 1.500 ευρώ και παραμένει ατελέσφορη επί δύο κυβερνήσεων η υπόθεση του αγνώστου προελεύσεως ποσού 5,5 εκατ. του γνωστού εκδότη κ. Θέμου Αναστασιάδη, που με ανεξήγητο τρόπο εμφανίστηκε στους λογαριασμούς του».
Καταληκτικά, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι κεντρική επιλογή πρέπει να είναι ο περιορισμός της έκτασης του δημόσιου τομέα κατά ένα τρίτο στην επόμενη δεκαετία, με μαζικές αποκρατικοποιήσεις και μεταφορά δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Επανέλαβε επίσης τις θέσεις της για κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων, εφαρμογή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% στις επιχειρήσεις το ταχύτερο δυνατό, για μαζική και αποφασιστική άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και, τέλος, για δραστική αλλαγή του συνδικαλιστικού μοντέλου.