Πέρα από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές μας, ξεδιπλώνεται η δικιά μας πολιτική, γιατί για τα προβλήματα δεν έφταιξαν ούτε το ΔΝΤ, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την αίρεση ότι η δεύτερη έπρεπε να ελέγχει καλύτερα την προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη διάρκεια της δευτερολογίας του στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στους ελέγχους που πραγματοποιεί το κλιμάκιο της “τρόικας”, είπε ότι οι ελεγκτές δεν έρχονται για το κακό της χώρας ούτε για να μας τιμωρήσουν, καθώς, εξάλλου, έχουν λόγους για να θέλουν την επιτυχία μας.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι μάχες που έχει να δώσει η χώρα είναι μπροστά, πρόσθεσε ότι “γράφονται πολλά, τα οποία δεν είναι δεδομένα” και επέστησε την προσοχή όλων “στις κουβέντες μας, καθώς δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις ότι το μόνο πρόβλημα είναι το χρέος”.
“Το χρέος κάπως δημιουργήθηκε”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη δευτερολογία του έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις αλλαγές που πραγματοποιεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αν η Ευρώπη κατανοήσει τη δύναμή της θα μπορέσει να διαδραματίσει ρόλο στον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης, επέκρινε τη “συντηρητική Ευρώπη” που πιστεύει σε μια “αυτόματη διαδικασία μέσω αγορών” και πρόσθεσε ότι η άποψη πως πρέπει να υπάρξει πολιτική επί των αγορών δεν είναι πάντα κατανοητή.
Σημείωσε ότι παγκοσμίως υπάρχει μια διάχυτη οργή για φαινόμενα όπως η τεράστια συγκέντρωση ισχύος σε ένα τραπεζικό σύστημα με “τεράστιες αμαρτίες” και υπογράμμισε ότι εκτός από τους ασθενέστερους, πλήττεται ιδιαίτερα και η μεσαία τάξη.
“Εκτός από τους ασθενέστερους, πρέπει ως ΠΑΣΟΚ να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη γιατί αυτή εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή”, επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δίνει μάχες στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη ώστε να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις σε ένα ενδεχόμενο σοκ που μπορεί να προέλθει από ενεργειακή ή διατροφική κρίση.
Αναφερόμενος στις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τους 38 ομιλήσαντες βουλευτές, ο πρωθυπουργός βρήκε λογική την αγωνία τους για τη χώρα και τις περιφέρειές τους, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολίτευσης και τόνισε ότι ή θα επέλθει “διάλυση” της κοινωνίας, ή “θα είμαστε οι μεταμορφωτές” της χώρας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ακόμα “ζούμε τις συνέπειες των αποφάσεων, αλλά όχι ακόμα τα θετικά αποτελέσματα των αλλαγών που θέλουν χρόνο για να εμφανιστούν”, ενώ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη είπε ότι πρέπει να καθορίσουμε για ποια ανάπτυξη μιλάμε και πού θα πάνε τα χρήματα.
“Λεφτά είχαμε, αλλά διπλασιάσαμε το χρέος και ανάπτυξη δεν είχαμε, ενώ τα προβλήματα δεν εμφανίστηκαν τώρα”, είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι “η διαφθορά είναι αντιαναπτυξιακό στοιχείο για τον επιπλέον λόγο ότι δίνει και την εικόνα της ανομίας, κάτι που είχα επισημάνει στον κ. Καραμανλή”.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ τόνισε ότι πρέπει να “σπάσει” η αντίληψη “όλα από το κράτος”, καθώς “[και] η Δημόσια Διοίκηση -όχι ο δημόσιος υπάλληλος- από την οποία περιμένουμε αλλαγές είναι μέρος του προβλήματος”.
Αντιτάχθηκε σε κάθε είδους γενίκευση, λέγοντας πως κάτι τέτοιο γεννά νεοφασίζουσες αντιλήψεις, καθώς και “βίαιες και αυταρχικές λύσεις”, ενώ σε ό,τι αφορά το “αίτημα” “βάλτε κάποιον φυλακή”, είπε ότι τιμωρίες υπάρχουν και εν πάση περιπτώσει “φυλακή βάζει η Δικαιοσύνη”.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από το 2008 είχε ζητήσει την προσφυγή σε εκλογές αφού πρώτα είχαν συγκροτηθεί Εξεταστικές Επιτροπές για να “ξεκαθαρίσει το τοπίο”. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Siemens ανέφερε ότι “πρώτοι εμείς ζητήσαμε διαλεύκανση της υπόθεσης, διαγράψαμε στελέχη, και ως κυβέρνηση κάναμε Εξεταστική, το πόρισμα της οποίας ήταν απαραίτητο για περαιτέρω ενέργειες”.
Σχετικά με την έρευνα των οικονομικών των κομμάτων, είπε ότι η Δικαιοσύνη έχει την ευθύνη για αυτό, ενώ έκανε λόγο για “έλεγχο και παλαιότερα και τώρα”.
Αναφορικά με τις επισημάνσεις των βουλευτών για “ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα”, πρότεινε τη διαμόρφωση “Χάρτας ελάχιστων εγγυημένων συνθηκών διαβίωσης” που θα συζητηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους βουλευτές να βρεθούν κοντά στον κόσμο, επισήμανε ότι οι βουλευτές είναι δημιουργικοί συμμέτοχοι, δεν είναι “στρατιωτάκια”, ούτε “αντάρτες” και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ενόψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί σε περιφερειακές συνδιασκέψεις, ενώ θα είναι ανοιχτός και σε τακτικές επαφές με τους βουλευτές.
“Αυτό που κάνουμε είναι και πατριωτικό και προοδευτικό, το 2009 προτάξαμε το πατριωτικό, τώρα προτάσσουμε το “ΠΑΣΟΚικό, πράσινο”, καθώς είμαστε κόμμα αλλαγών και ελπίδας”, τόνισε, προσθέτοντας: “Δεν είμαι μόνος, έχω τη στήριξη της ΚΟ και του ελληνικού λαού”.
“Εγώ είμαι αποφασισμένος, παίρνω και θα παίρνω τις δύσκολες αποφάσεις, αλλά αυτές δεν αρκούν, χρειάζεται και το ελπιδοφόρο μήνυμα συμμετοχής του ελληνικού λαού για να σπάσει ο κύκλος της μιζέριας και της απαισιοδοξίας”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.