Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου με ενίσχυση της παραγωγικότητας, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικό δυναμισμό για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ).
Ο ίδιος σημείωσε ότι η γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας και η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας δεν επιτυγχάνεται ούτε με νομοθετήματα και με υπουργικές αποφάσεις αλλά με έκρηξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, κλίμα σταθερότητας, εμπιστοσύνης και θετικών προσδοκιών.
Ο υπουργός κάλεσε τις επιχειρήσεις να εμπιστευτούν την προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία, όπως διευκρίνισε, προχώρησε σε ρυθμίσεις που προάγουν την αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου εργασίας. Ειδικότερα ανέφερε:
• Απομακρύνουμε σταδιακά όλα εκείνα τα εμπόδια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Περιορίζουμε το μη μισθολογικό κόστος εργασίας.
• Μειώνουμε τις εργοδοτικές εισφορές κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε ορίζοντα τετραετίας. Ήδη έχουν μειωθεί κατά 1,1 μονάδες, οι οποίες αντιστοιχούσαν στις εισφορές υπέρ των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.
• Καταργήσαμε γραφειοκρατικές διαδικασίες της Επιθεώρησης Εργασίας και ολοκληρώσαμε την ηλεκτρονική διασύνδεση ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ.
• Προχωρούμε στο σημαντικό έργο της Απλοποίησης της Εργατικής Νομοθεσίας.
Αφού χαρακτήρισε την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία «κοινωνικό έγκλημα», δήλωσε πως στο υπουργείο Εργασίας θα είμαστε αυστηροί στην αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας.
Για τη δράση «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας» για 45.000 νέους έως 29 ετών, είπε ότι το υπουργείο δεν θα επιτρέψει να εξελιχθεί σε «πρόγραμμα ανακύκλωσης εργαζομένων». Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, ζήτησε να μπει ειδικός όρος απαγόρευσης των απολύσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Καταλήγοντας χαρακτήρισε φιλόδοξο το Εθνικό σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, το οποίο καταρτίσθηκε με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.