Ως νέος γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος εξελέγη ο οικονομολόγος Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο κ. Κουτσούμπας διαδέχεται την Αλέκα Παπαρήγα, μετά από 22 χρόνια στην ηγεσία του ΚΚΕ.
Βίος και Πολιτεία
Με σπουδές στο Νομικό τμήμα του Πανεπιστήμιου της Αθήνας, συμμετέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 και αφού οργανώνεται στην ΚΝΕ, γίνεται μέλος του ΚΚΕ το Δεκέμβριο του 1974.
Στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον Μάιο του 1987 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Στο 13ο Συνέδριο εκλέγεται ξανά στην ΚΕ και στη Γραμματεία της με ευθύνη την καθοδήγηση ΚΟ, ενώ από τον Αύγουστο του 1991 αναλαμβάνει υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.
Τον Δεκέμβριο του 1991 στο 14ο Συνέδριο, εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ, με ευθύνη το Γραφείο Τύπου, τον πολιτισμό, στη συνέχεια τον 902, μέχρι το 1994 που αναλαμβάνει υπεύθυνος για τις Οργανώσεις Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Το 1996 αναλαμβάνει διευθυντής του Ριζοσπάστη, θέση την οποία είχε για μια δεκαετία.
Στο 16ο Συνέδριο (Φεβρουάριος 2000) και στο 17ο Συνέδριο (Φεβρουάριος 2005) επανεκλέγεται στο Πολιτικό Γραφείο και αναλαμβάνει υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.
Στο 18ο Συνέδριο (Φεβρουάριος 2009) ανέλαβε επικεφαλής της Γραμματείας της ΚΕ και στο 19ο Συνέδριο εξελέγη γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η λιτή ανακοίνωση του ΚΚΕ
Η σχετική ανακοίνωση από το γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την εκλογή του έχει ως εξής: «Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα».
Η σχετική ανακοίνωση από το γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα».
Το 19ο Συνέδριο υπερψήφισε επίσης ομόφωνα το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος, το νέο Καταστατικό και την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου.
Περί συνεργασιών
Σε πρόσφατη ομιλία του στην Καλλιθέα, ο κ. Κουτσούμπας ήταν ξεκάθαρος για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς:
«Δεν υπάρχει βάση συνεργασίας με κόμματα που προέκυψαν από διάσπαση οπορτουνιστική από το κόμμα μας, όπως είναι σήμερα το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή ο ΣΥΝ, όλος ή ένα τμήμα του, το “Αριστερό Ρεύμα” ή το μέτωπο του Αλαβάνου, πιθανόν άλλα νέα κόμματα που μπορεί να προκύψουν -και δεν αποκλείεται τίποτα- από διαγραμμένους τα τελευταία χρόνια, μόνα τους ή σε συνεργασία με άλλους. Όπως το νέο σχήμα που εκκολάπτεται με ομάδες του Λαφαζάνη, του Αλαβάνου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων διαγραμμένων από το Κόμμα».
«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, μην πούμε ότι ξεμπερδέψαμε άμα σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ ή γίνει κυβερνητική δύναμη και θα τον καταλάβει ο κόσμος και θα τον εγκαταλείψει αυτόματα και θα έρθει ως ώριμο φρούτο σε εμάς. Τα νέα αναχώματα σχεδιάζονται από σήμερα, γι’ αυτό να είμαστε βέβαιοι και προετοιμασμένοι. Άλλωστε, ο οπορτουνισμός πετάει συνεχώς κεφάλια σαν την Λερναία Ύδρα, ακριβώς γιατί η εμφάνισή του, η ύπαρξή του έχει και κοινωνικά αίτια. Η πάλη μαζί τους είναι συνεχής, είτε είναι δυνατός, είτε είναι αδύνατος κατά καιρούς. Δεν αρκεί μόνο να έχεις σωστή γραμμή, πρέπει συνειδητά συνεχώς να επαγρυπνούμε, να τον αντιπαλεύουμε», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο νέος γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το Σάββατο, απαντώντας στο άνοιγμα που έκανε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς το ΚΚΕ ο Περισσός σημείωσε πως «η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα και μόνο στόχο: Να εξασφαλίσει την έξοδο της καπιταλιστικής οικονομίας από τη βαθιά της κρίση φορτώνοντας τα βάρη στο λαό, με οδηγό τον ευρωμονόδρομο».
«Η αγωνία του λαού είναι να γλιτώσει από αυτά τα βάρη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ και απαλλαγή από την εξουσία των μονοπωλίων. Σε αυτήν την προοπτική πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα οικοδομώντας τη δική τους Λαϊκή Συμμαχία. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί σε αυτόν τον αγώνα και θα συμβάλλει ακόμη πιο αποφασιστικά με οδηγό τις αποφάσεις του 19ου Συνέδριου», καταλήγει η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της ΚΕ.
Η σύνθεση της ΚΕ
Η Κεντρική Επιτροπή που εξέλεξε το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ (με αλφαβητική σειρά) είναι:
1. Αβραμόπουλος Κώστας
2. Αλέπης Πέτρος
3. Αρβανιτάκης Δημήτρης
4. Αρβανιτάκης Διονύσης
5. Βαγενάς Ελισσαίος
6. Βαρδαλής Σάκης
7. Γκιόκας Γιάννης
8. Γκιώνης Θέμης
9. Γόντικας Δημήτρης
10. Δημουλάς Τηλέμαχος
11. Ζάχαρης Δημήτρης
12. Ζιώγας Κώστας
13. Ηλιόπουλος Παναγιώτης
14. Κανταρτζής Αχιλλέας
15. Καπέτη Θεανώ
16. Καραθανασόπουλος Νίκος
17. Κατροδαύλη Ελένη
18. Κατσώτης Χρήστος
19. Κουμπούρης Δήμος
20. Κουρκούνης Νίκος
21. Κουτσούμπας Δημήτρης
22. Κωνσταντινίδης Θεοδόσης
23. Κωτσαντής Σήφης
24. Λαμπρινού Μαρία
25. Λουκάς Στέφανος
26. Λυμπερίδης Ζήσης
27. Μαϊλης Μάκης
28. Μαμάης Βασίλης
29. Μανουσογιαννάκης Γιάννης
30. Μανωλάκου Διαμάντω
31. Μαρίνος Γιώργος
32. Μαρούδας Ρίζος
33. Μηλιαρονικολάκη Ελένη
34. Μπασδέκης Κώστας
35. Μπάτσικας Κώστας
36. Μπέλλου Ελένη
37. Μπούτας Βαγγέλης
38. Νταγκουνάκης Γιώργος
39. Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα
40. Παντελάκη Ελπίδα
41. Παπαδάκης Κώστας
42. Παπαδόπουλος Μάκης
43. Παπαλεωνίδας Δημήτρης
44. Παπαρήγα Αλέκα
45. Παπασταύρου Κύριλλος
46. Παρασκευάς Κώστας
47. Παφίλης Θανάσης
48. Πέρρος Γιώργος
49. Πρωτούλης Γιάννης
50. Ράζου Λουίζα
51. Σκιαδιώτης Γιώργος
52. Σοφιανός Νίκος
53. Τασιούλας Γιάννης
54. Τζαβάρας Δημήτρης
55. Τζίμας Θανάσης
56. Τούσσας Γιώργος
57. Τσατσούλη Τασία
58. Τσιαπλές Τάσος
59. Τσιμπόγλου Σάββας
60. Φειδάκη Καίτη
61. Χαρίτος Γιώργος
62. Χιώνης Θοδωρής
63. Χριστάνης Νίκος
Το 19ο Συνέδριο εξέλεξε επίσης την Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου την οποία αποτελούν οι:
1. Βλόντζος Θανάσης
2. Κακουλίδου Χρύσα
3. Κροκίδη Λίνα
4. Κολοβός Χρήστος
5. Νάνος Γιώργος
6. Παναγής Γιώργος
7. Χώτος Γιάννης