Βενιζέλος: Αν με ρωτούσε ο Παπανδρέου θα του έλεγα να πάει στην προανακριτική επιτροπή
Καλύτερη αξιοποίηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά Βενιζέλο ή φρεσκάρισμα της κυβέρνησης κατά Κουκουλόπουλο, το ζήτημα του ανασχηματισμού μπήκε ξανά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ -άρα και της κυβέρνησης.
«Έχουμε ανάγκη από την αξιοποίηση όλου του στελεχικού μας δυναμικού. Τον Ιούνιο είχαμε κάνει μια επιλογή γιατί έπρεπε να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από κυβερνητισμό. Δεν είναι μια ομάδα από θεσιθήρες που θέλουν πάση θυσία να είναι στην κυβέρνηση. Οι επιλογές μας είναι πολιτικές, στρατηγικές, εθνικές. Και τώρα δεν μιλάμε για αξιοποίηση προσώπων με την έννοια της συντεχνιακής ή κομματικής λογικής, αλλά έχουμε την εθνική υποχρέωση να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα καλύτερα στελέχη που διαθέτουμε ως χώρα ή ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία», επεσήμανε στην ομιλία του κατά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Το θέμα αυτό διαπότισε και τη συζήτηση που ακολούθησε. Αρκετά στελέχη έθεσαν ερωτήματα για αποφάσεις ή για παραλείψεις του κόμματος και της ηγετικής του ομάδας στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης. «Όλο το πρόβλημα μας είναι ότι ακόμα έχουμε επαμφοτερίζουσα στάση. Ο Σαμαράς έκανε σημαία τον νόμο και την τάξη, τη δημοσιονομική πειθαρχία και το μνημόνιο. Εμείς γιατί τα αφήσαμε;», έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος το ερώτημα προς τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. «Είμαστε κόμμα εμείς που χτυπάμε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας εν μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;», συνέχισε, υποννοώντας τον πόλεμο του Μιχάλη Καρχιμάκη (ο οποίος δεν μίλησε) κατά του Γιώργου Προβόπουλου.
Πίσω από τις λέξεις όσων τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη βρισκόταν για μια ακόμα φορά η φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ, παρότι πριν από σχεδόν δύο μήνες το συνέδριο του κόμματος έλαβε αποφάσεις για όλα τα σχετικά ζητήματα. Ο κ. Βενιζέλος όμως αυτή τη φορά εμφανίστηκε αποφασισμένος να βάλει τάξη στο «μαγαζί».
Η ευκαιρία δόθηκε όταν ο Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε κατά παρέκλιση τον λόγο, επειδή είχε ανηλλειμένη υποχρέωση, προκειμένου να τοποθετηθεί για την επίμαχη τροπολογία που απάλλασε από την απιστία τα διοικητικά συμβούλια τραπεζών για δάνεια που χορήγησαν σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε αμέσως, διευκρινίζοντας τρεις φορές ότι όσα λέει δεν αφορούν προσωπικά τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, και είπε ότι αν ισχύσει η τροπολογία αυτή θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι διευθυντές οικονομικών πριν τον Ν. Σαλαγιάννη και όλοι οι πρόεδροι πριν από τον ίδιο και αντιστοίχως σε άλλα κόμματα.
Ο υπαινιγμός ασφαλώς αφορούσε ευθέως την περίοδο Παπανδρέου και πάλι έπεσε σιωπή στην αίθουσα. Ο κ. Βενιζέλος όμως συνέχιζε σε αυστηρό τόνο λέγοντας ότι σηκώνει μεγάλο βάρος με την οικονομική κατάσταση που κληρονόμησε στο ΠΑΣΟΚ και ότι αισθάνεται σαν να φόρεσε τον χιτώνα που βούτηξε η Διηάνειρα στο δηλητηριώδες αίμα του Νέσσου. «Εμένα όμως δεν με καλύπτει κανένας. Αν με ρωτούσε ο Παπανδρέου τι να κάνει με την προανακριτική επιτροπή θα του έλεγα να πάει. Έτσι δίνονται οι μάχες. Ετσι θα αποδειχτεί η σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ και η συμπόρευση του με τη Χρυσή Αυγή», τόνισε.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε στη δευτερολογία του ότι το ΠαΣοΚ κάνει συμμαχίες για να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή μέσα στο ευρώ αλλά δεν ταυτίζεται με τη ΝΔ και ανέφερε ως παραδείγματα τη διαφορετική θέση του κόμματος για την ύπαρξη δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, την κριτική που άσκησε στο Eurogroup, κ.ά. «Πρέπει να σκεφτούμε ποιά θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ποιά κυβέρνηση θέλουμε. Τι θα είναι; ΣΥΡΙΖΑ με Ανεξάρτητους Έλληνες άντε και λίγη ΔΗΜΑΡ;», είπε.
Από τις τοποθετήσεις των στελεχών και των βουλευτών, σχολιάστηκαν πιο έντονα δύο:
Η μία ήταν του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, που σε άλλους φάνηκε «πολύ δεξιά» και σε άλλους «πολύ ενδιαφέρουσα». Πάντως, ο πρόεδρος του ΠAΣΟΚ είπε ότι σε πολλά σημεία συμφωνεί με την ανάλυση του πρώην υπουργού και διαφάνηκε μια διάθεση και από τις δύο πλευρές να αναθερμάνουν τη σχέση τους. Τ
ην άλλη τοποθέτηση, από αριστερή οπτική, την έκανε η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη. «Υπάρχουν δύο απόψεις για τη δημόσια διοίκηση. Η μία λέει να απολυθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι καιη άλλη να μην απολυθεί κανένας», είπε η βουλευτής Πέλλας. «Σε ποιό σύμπαν συμβαίνει αυτό;» λέγεται ότι της απάντησε ο κ. Βενιζέλος.