Μέσα στον Μάιο θα αρχίσει η διαδικασία κατάργησης οργανισμών του Δημοσίου, σύμφωνα με τον υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα εκταμιευθεί η δόση, και η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει την λίστα με τους καταργούμενους φορείς.
«Την προεργασία Πάγκαλου τη μελετάμε και επειδή δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε ισοπεδωτικές καταργήσεις, προχωράμε συστηματικά. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εντοπίσουμε, εντός του Μαΐου, αυτούς που δεν είναι απολύτως αναγκαίοι και να καταργηθούν και μετά θα προσχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις σε δεύτερη φάση», είπε ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για τις συγχωνεύσεις.
Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι το έργο που γίνεται προς την κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης των δομών του δημοσίου είναι πολύ δύσκολο και λεπτό, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να «προχωρήσουμε σε ισοπεδωτικές καταργήσεις, αλλά να κάνουμε μια στοιχειώδη αξιολόγηση, να μετρήσουμε τη χρησιμότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη έχουν ήδη συγχωνευτεί 197 οργανισμοί και έχουν καταργηθεί 8 φορείς.
«Ήδη», συνέχισε, «η εξοικονόμηση που επέρχεται από τις αλλαγές που προχωρούν με στόχο τη συμπύκνωση, τη μείωση του όγκου των δημοσίων υπηρεσιών, υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο του 30% και σε πολλές περιπτώσεις φθάνει και το 50%. Αυτό συνέβη διότι ακολουθήθηκαν πολύ ορθολογικά κριτήρια».
Από τις δηλώσεις του υπουργού εξήχθη επίσης το συμπέρασμα ότι οι γενικοί διευθυντές που υπηρετούν στη δημόσια διοίκηση, είναι εκείνοι που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος για την προώθηση της αναδιοργάνωσης .
«Όλη η διαδικασία της αναδιοργάνωσης των δομών του δημοσίου γίνεται από τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους», είπε ο κ. Μανιτάκης και πρόσθεσε: «Τα περιγράμματα θέσεων συντάσσονται από τους γενικούς διευθυντές και είναι οι γενικοί διευθυντές εκείνοι που θα περιγράψουν τις θέσεις με καθημερινή δουλειά βασιζόμενοι στην κύρια αποστολή του κάθε υπουργείου που είναι προσδιορισμένη».
«Αυτοί θα κάνουν, οι γενικοί διευθυντές δηλαδή, και την τοποθέτηση των υπαλλήλων, σύμφωνα με τα καθήκοντά τους, το προσοντολόγιο τους, αλλά κυρίως με τα βασικά υπηρεσιακά τους καθήκοντα στις νέες θέσεις. Θα γίνει μια εσωτερική αναδιανομή του προσωπικού», κατέληξε.