Την επίδειξη αλληλεγγύης από την Ε.Ε, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα ασύλου και λαθρομετανάστευσης που δημιουργεί στην Ελλάδα η συμφωνία «Δουβλίνο II», ζήτησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, στη συνάντησή του με την με την υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας, Simonetta Sommaruga.
Η κα Sommaruga, η οποία επισκέφθηκε χθες την περιοχή του Έβρου – όπου μεταξύ άλλων μετέβη στο Επιχειρησιακό Κέντρο Ορεστιάδας, στο Κέντρο Ελέγχου Χερσαίων Συνόρων Ν. Βύσσσας και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Φυλακίου– αναγνώρισε τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα και έδωσε συγχαρητήρια για την πρόοδο της χώρας στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δένδιας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Ειδικότερα, τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει, τα οποία έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε., και αφορούν στην ίδρυση νέας Υπηρεσίας Ασύλου, στην εγκαθίδρυση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, στην ενίσχυση της πολιτικής αναγκαστικών και εθελοντικών επιστροφών, στην εφαρμογή ορθολογικού συστήματος διεθνούς προστασίας και στην ενίσχυση του συστήματος διαχείρισης των συνόρων.
Υπογράμμισε δε, την προτεραιότητα που αποδίδει η χώρα στη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής και παραμονής, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Αναφερόμενος στη συνολική διαχείριση των υποθέσεων ασύλου που εκκρεμούν (backlog), ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την κα Sommaruga για τη διαμόρφωση μιας ειδικής ομάδας εργασίας για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων ασύλου, καθώς και για την αναβαθμισμένη διαδικασία εξέτασης προσφυγών, με την ίδρυση και λειτουργία είκοσι Επιτροπών.
Στόχος είναι η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών υποθέσεων έως τα μέσα του 2014.
Αναλύοντας τις σημαντικότερες προκλήσεις αναφορικά με τα ζητήματα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στη Συμφωνία Δουβλίνο II, που δημιουργεί προβλήματα για την Ελλάδα, λόγω της πρόβλεψης ότι η χώρα πρώτης εισόδου του αιτούντος άσυλου υποχρεούται να εξετάσει το αίτημά του.
Στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη αλληλεγγύης εκ μέρους των κρατών – μελών της Ε.Ε., ως προς την κατανομή του βάρους των παρανόμων μεταναστών.
Επίσης, αναφερόμενος στον τομέα των επιστροφών, επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη συνεργασία με τις προξενικές αρχές βασικών χωρών προέλευσης παρανόμων μεταναστών, όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Εκθέτοντας την κατάσταση της παράνομης μετανάστευσης στα Ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε την ενίσχυση της φυσικής παρουσίας της Ελλάδας στον Έβρο, με την διάθεση επιπλέον αστυνομικών και ανάλογων τεχνικών μέσων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα», καθώς και στη συνδρομή του FRONTEX. Ενέργειες που όπως επισήμανε έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή, το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ειδική αναφορά έγινε στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Β. Αφρική, ζώνη του Σαχέλ, Ιράκ και Αφγανιστάν), γεγονός που αποτελεί ανησυχητικό παράγοντα όσον αφορά στις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας εξέφρασε την επιθυμία για ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών τόσο σε πολιτικό επίπεδο για ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου, όσο και σε επίπεδο αστυνομικής συνεργασίας στους τομείς αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και του trafficking, που συχνά έχουν ως θύματα παράνομους μετανάστες.