Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα κυβερνητική κρίση που ξέσπασε με αφορμή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ, με παρέμβαση του ιδίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, έθεσε θέμα άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι το να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%) και όχι να συζητηθεί τον Ιούνιο και αφού βρεθούν ισοδύναμα μέτρα (όπως είναι η συμφωνία με την τρόικα).
Σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος, η συνεννόηση με την τρόικα θεωρείται εφικτή εφόσον δικό της κριτήριο είναι το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και εφόσον ήδη έχει συνυπολογισθεί σε μεγάλο βαθμό η απώλεια εσόδων ΦΠΑ.
Όπως επισημαίνεται από πλευράς ΠΑΣΟΚ, βάση της δυνατότητας που έχει ανοιχτεί για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι η εκτίμηση πως το έλλειμμα για το 2012 (χωρίς να υπολογίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που υπολογίζεται μόνο λογιστικά) είναι 6%.
Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποκρούουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, με την επισήμανση «ας μη δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει».
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καταλογίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι «τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23%, και για πρώτη φορά και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε τον Ιούνιο».
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν επίσης να προχωρήσει η συζήτηση για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη πριν την έλευση της τρόικας τον Ιούνιο.
Επιθυμούν ακόμη να βελτιωθούν οι διατάξεις που αφορούν τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να καταστούν αυτές λειτουργικές και να φέρουν θετικά αποτελέσματα στα έσοδα.
Συγκεκριμένα πρότειναν να ισχύσουν οι ρυθμίσεις και για τις οφειλές του 2013, όπως και να μπορούν να τις αξιοποιήσουν οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες δυσμενέστερες ρυθμίσεις.
Ζητούν επιπλέον να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες, όπως και να συμπεριληφθούν διατάξεις που θα προωθούν την εφαρμογή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για το άμεσο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας.
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα επιδώσουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών διατάξεις με τις προτάσεις τους, ενώ η στάση τους κατά την ψηφοφορία στη Βουλή θα αποφασιστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, χωρίς, πάντως, να διαφαίνεται επί του παρόντος τάση καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Όσον αφορά στη στάση της ΔΗΜΑΡ, τα στελέχη του κόμματος ζητούν να μην πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι» οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο.
Παράλληλα, προτείνουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, και οι οφειλές προς τους δήμους, αν και το χαρακτηρίζουν δύσκολο νομοτεχνικά ως προς την υλοποίησή του.
Γα την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» (που, επίσης, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση), οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Πάντως, όπως επισήμαναν, δεν τίθεται θέμα από τη ΔΗΜΑΡ για ριζική άρνηση επί του πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.