Εκατοντάδες οι τραυματίες στην Αίγυπτο, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των δολοφονημένων διαδηλωτών, των χιλιάδων συλληφθέντων, των τανκς στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων. Το ένα μετά το άλλο τα ελληνικά κόμματα εκδίδουν ανακοινώσεις σχετικά με την εκρηκτική κατάσταση στην Αίγυπτο.
Το ΚΚΕ κατηγορεί ΗΠΑ και ΕΕ, ότι μέχρι τώρα «χάιδευαν» την κυβέρνηση Μουμπάρακ, ενώ ο λαός της Αιγύπτου ήταν κατά.
«Για τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ η Αίγυπτος ήταν έως χθες υπόδειγμα δημοκρατίας! Τώρα που ο λαός αψηφώντας τις σφαίρες ξεσηκώθηκε, εμφανίζονται ως υπερασπιστές των ελευθεριών του αιγυπτιακού λαού, προκείμενου να ελέγξουν τις εξελίξεις. Αυτοί είναι οι ιμπεριαλιστές, ύπουλοι, κυνικοί και αδίστακτοι.
Ο λαός της Αιγύπτου έχει ανάγκη από πραγματική αλληλεγγύη και αυτή μπορούν και πρέπει να την εκφράσουν οι λαοί.»
Το ΛΑΟΣ ζητά να ενημερωθεί επιγόντως η επιτροπή από τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις εν προκειμένω προθέσεις και ενέργειες της Κυβέρνησης.
«Η κατάσταση στις χώρες του Μαγκρέμπ, αλλά και ευρύτερα στον μεσανατολικό χώρο, είναι έκρυθμη. Οι απεργίες, οι διαδηλώσεις και οι ταραχές διαδέχονται η μία την άλλη, συχνά με αιματοχυσία, στην Τυνησία, την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Υεμένη και τον Λίβανο. Διαμορφώνονται συνεπώς νέες καταστάσεις, που μοιραία επηρεάζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Μεσόγειο, με ο,τι συνεπάγονται, μεταξύ άλλων, για τα συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Ελλάδος.»
Ο ΣΥΝ τονίζει πόσο σημαντικές είναι οι επόμενες ώρες για το σύνολο του αραβόφωνου κόσμου.
«Η εξέγερση κατά του δικτατορικού καθεστώτος Μουμπάρακ στην χώρα του Νείλου παίρνει παλλαϊκές διαστάσεις. Τρίζει, από μια κλωστή πλέον κρέμεται το καθεστώς Μουμπάρακ. Η Αίγυπτος ενδεχόμενα βρίσκεται σε τροχιά απομάκρυνσης από «ξένους προστάτες». Πρόκειται για τη φυσική ηγέτιδα χώρα του Αραβικού κόσμου, πυλώνα ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας» στην περιοχή, τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για συγκλονιστικές ιστορικές εξελίξεις που ταράζουν τα θεμέλια των δογμάτων περί «νομοτέλειας μιας παγκοσμιοποιήμενης νεοφιλελεύθερης πραγματικότητας».
Παρά την επιβολή στρατιωτικού νόμου, πυκνώνουν συνεχώς οι διαδηλώσεις τόσο σε όγκο αλλά και σε αποφασιστικότητα. Πολιορκούνται αστυνομικά τμήματα, Υπουργεία, κρατική τηλεόραση. Η άφιξη του νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ- Μπαραντέι στην Αίγυπτο σχετίζεται και με την προσπάθεια να υπάρξει μια «ελεγχόμενη» από την Δύση διάδοχη πολιτική περίοδος, που δεν θα κλονίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Από την άλλη, για να υπάρξει ένα αντίβαρο στην «Μουσουλμανική αδελφότητα», τη γνωστή φονταμενταλιστική ισλαμιστή οργάνωση, που αποτελεί την πιο συνεκτική και καλά αντιπολιτευόμενη εκτός νόμου πολιτική δύναμη ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ.
Ένας αστάθμητος κοινωνικός και πολιτικός παράγοντας είναι ο όγκος, η κοινωνική συνοχή, η αποτελεσματική συμμετοχή των χιλιάδων φοιτητών και εργαζόμενων, που σε συνθήκες απόλυτου αυταρχισμού, κρατικής τρομοκρατίας και πρωτόγνωρης μαζικής βίας, αυτή τη στιγμή είναι η «αιχμή του δόρατος» στις εξεγερμένες πόλεις. Οι επόμενες ώρες και μέρες θα δείξουν προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα. Ένα είναι σίγουρο, ότι σε τίποτε δεν θα μοιάζουν με το χθες η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαγρέμπ και ο Αραβικός Κόσμος. Μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα ξημερώνει στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη του 21ου αιώνα. Αυτό που έχει σημασία είναι η αριστερά να βάλει τη δικιά της σφραγίδα στην κοινωνική και πολιτική καταιγίδα που σαρώνει την Βόρεια Αφρική, αψηφώντας «μοιρολατρίες», νεοφιλελεύθερα δόγματα και ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις. Τα αιτήματα για ψωμί, αξιοπρεπή εργασία, ελευθερία, δημοκρατία, αποτίναξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμενων από την περιοχή, είναι η «τροφή» για μια νέα πολιτική πραγματικότητα όπου η αριστερά μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, μέσα σε συνθήκες διεθνιστικής αλληλεγγύης και σοσιαλιστικής προοπτικής στη χώρα μας, στην Ευρώπη και τον Αραβικό Κόσμο».
Οι Οικολόγοι πράσινοι στέκονται αλληλέγγυοι με το λαό της Αιγύπτου και τονίζουν πως το αίτημα των διαδηλωτών δεν είναι άλλο παρά η δημοκρατία.
«Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών λαϊκών εκδηλώσεων οργής κι απελπισίας στον αραβικό κόσμο απέναντι σε δεσποτικά και αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία τελούν υπό την προστασία δυτικών κυβερνήσεων που κόπτονται για τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Στην Τυνησία η λαϊκή επανάσταση των γιασεμιών, στην Αίγυπτο όσοι αμφισβητούν τον “φαραώ” Μουμπάρακ, καθώς και στην Υεμένη, καθημερινοί άνθρωποι αρνούνται πια να υποφέρουν βλέποντας τις ζωές τους να ποδοπατούνται, το βιοτικό τους επίπεδο να συρρικνώνεται και το μέλλον τους να διαγράφεται πιο αβέβαιο παρά ποτέ. Την ίδια στιγμή οι εκλεκτοί του διεθνούς συστήματος γεμίζουν τα προσωπικά τους θησαυροφυλάκια .
Δεν μπορούμε παρά να στηλιτεύσουμε τον διεθνή παράγοντα για την εκκωφαντική σιωπή του να αναλάβει πρωτοβουλίες εξεύρεσης δημοκρατικών λύσεων. Ο φόβος κυριαρχίας του πολιτικού Ισλάμ δεν προσφέρει άλλοθι σε όσους διατείνονται ότι υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αξίες.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές και την τήρηση όλων των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας τους, τις οποίες έχουν υπογράψει και οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών».
Διαβάστε σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο στο άρθρο: Αιγυπτιακό χάος: Παραίτηση κυβέρνησης – μένει ο Μουμπάρακ