Την αποδοχή του πρώτου άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απορρίπτοντας παράλληλα, για δημοσιονομικούς λόγους, το δεύτερο άρθρο της, που πρότεινε την υπό όρους μείωση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων.
«Η εφαρμογή της πρότασης για απασχόληση ανέργων σε κοινωφελή προγράμματα δήμων και περιφερειών, αντιμετωπίζει τους ανέργους ως παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας» παρατήρησε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος ανακοίνωσε και την αποδοχή τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την τακτοποίηση μισθολογικής εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 2010.
Επίσης, ανακοίνωσε νομοτεχνική βελτίωση που προβλέπει τον σαφή διαχωρισμό του χώρου φούρνισης και την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων κατά τη διαδικασία παρασκευής αρτοσκευασμάτων και προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης.
Η νομοτεχνική βελτίωση, έρχεται να καλύψει πληθώρα ενστάσεων βουλευτών της πλειοψηφίας, σε σχέση με τους υγειονομικούς όρους του λεγόμενου bake off, το οποίο περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το πρωί σημειώθηκε ένταση, με αφορμή ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι στο ένα άρθρο στο οποίο συζητείται όλο το νομοσχέδιο και η διαδικασία του κατεπείγοντος δεν είναι μια σωστή κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι μια διαδικασία που δεν σέβεται τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, όπως είπαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Η επιστημονική επιτροπή δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Λέει δεν είναι επιτρεπτή η συσσώρευση σε ένα μόνο άρθρο διατάξεων που αφορούν σε διαφορετικά ευχερώς διακριτά θέματα. Και λέει ότι έτσι παραβιάζεται ρητώς το άρθρο 74 παράγραφος 5 του συντάγματος. Αυτά δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ομόφωνη η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. Γιατί την έχουμε την επιστημονική επιτροπή της Βουλής; Γι αν ατην γράφουν κάποιοι στ απαλιά τους τα παπούτσια; Πως θα εκφράσουμε την ψήφο τους, αυτήν την αντίρρησή τους; Αυτήν την αντίθεσή τους; Δεν έχουν καμία δυνατότητα να το κάνουν. Διότι τσουβαλιάζονται τα πάντα σε άρθρο ένα και σχεδόν τίθεται το νομοσχέδιο ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αυτά είναι απαράδεκτα πολιτικά πράγματα και καλώ όλους τους συναδέλφους όλοι μαζί ομόφωνα να αποδοκιμάσουμε αυτές τις πρακτικές που δεν θυμίζουν δημοκρατία, που προσομοιάζουν στα χειρότερα και αυταρχικότερα καθεστώτα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Η κυβέρνηση απάντησε δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μάκη Βορίδη, ο οποίος είπε ότι την αντιπολίτευση δεν την ενδιαφέρει το σύνταγμα απλώς να κάνει φασαρία για μικροκομματικές σκοπιμότητες.
«Αυτές τις ημέρες σας αξίζει μια βιβλική φράση. Ουαί υμίν υποκριτές και φαρισαίοι. Γιατί καθόλου δεν σας νοιάζει το σύνταγμα. Διότι εκείνο που δεν τολμάτε στην πραγματικότητα να πείτε, υποκρύπτετε πίσω από την συγκεκριμένη επαναστατική γυμναστική του ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτικού τύπου, την οποία έχει υποστεί το κοινοβούλιο εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι μια απόπειρα απονομιμοποιήσεως της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είναι μια απόπειρα ευτελισμού των πολιτικών θεσμών, είναι μια απόπειρα ουσιαστικά υπονομεύσεως του ίδιου του συντάγματος» τόνισε, σε υψηλούς τόνους, ο Μάκης Βορίδης.
Τελικώς η ένσταση καταψηφίστηκε και συνεχίστηκε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τοποθετήσεις των εισηγητών.
Για «μεγαλοστομίες» και «ανακρίβειες» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης λέγοντας: «Ακούσαμε εδώ ορισμένες μεγαλοστομίες πραγματικά και ανακρίβειες από την πλευρά της αντιπολίτευσης προηγουμένως. Αφήνω ασχολίαστα όλα αυτά τα υπερβολικά που ακούστηκαν, αλλά θέλω να σταθώ σε πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα που τέθηκαν από την πλευρά των συναδέλφων. Ετέθη το ζήτημα του άρθρου 74 παρ. 5 το οποίο κατά τον κ. Λαφαζάνη, εμείς το γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια αλλά εσείς γράφετε το σύνταγμα στα παλιά σας τα παπούτσια».
Για απαξίωση της Βουλής μίλησε ο βουλετής τνω Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς. «Με τη μεθόδευση αυτή έχετε πλέον απαξιώσει τη Βουλή. Γιατί τι κάνετε; Διαμορφώνετε μια κατάσταση εκβιασμού προς του βουλευτές της πλειοψηφίας. Δεν έχετε εμπιστοσύνη στα δικά σας τα στελέχη. Δεν τους δίνετε την ευκαιρία να τοποθετηθούν επί των άρθρων. Και τους λέτε, ή όλο το άρθρο ή τίποτε. Και εκβιαστικά βεβαίως ξαναβάζετε το δίλημμα αυτό. Έτσι συνάδελφοι απαξιώνετε εντελώς τη λειτουργία του κοινοβουλίου, επιβεβαιώνεται ότι δε αυτό το κοινοβούλιο έρχονται νομοσχέδια κατ’ επιταγήν και εντολή της ίδιας της τρόικας», σημείωσε.
Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο βουλετής Αρτέμης Ματθαιόπουλος ανέφερε: «Εδώ έχουμε μια Βουλή η οποία απαξιώνει τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις υπουργών, οι οποίοι απουσιάζουν κατ’ εξακολούθηση από τις επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου».
Για τη διαδικασία του κατεπείγοντος τοποθετήθηκε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, λέγοντας: «Όσο αφορά το κατεπείγον. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κανένας συνάδελφος εδώ που να αμφισβητεί την συνταγματική δυνατότητα του να εισαχθεί ένα νομοσχέδιο ως κατεπείγον. Στο κατά πόσο επί της ουσίας ένα νομοσχέδιο μπορεί να είναι κατ’ επείγον ή όχι δεν είναι στοιχείο νομικής επεξεργασίας, είναι στοιχείο που αποφασίζετε κατά πλειοψηφία από την ίδια τη Βουλή».
Για «δικτακτορία, με κοινοβουλευτικό μανδύα» έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θαν. Παφίλης. «Υποστηρίζουμε ότι είναι αντισυνταγματικό και δεν γίνεται πρώτη φορά. Γίνεται τρίτη φορά. Και το μεσοπρόθεσμο τα ίδια. Ούτε είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού, που λέει ο κ. Μητρόπουλος. Πολύ ψηλά τον έχει τον κοινοβουλευτισμό. Δικτακτορία είναι, τι είναι, με κοινοβουλευτικό μανδύα, Ντρέπεστε να το πείτε;».
Το απόγευμα αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τοποθετηθούν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος. Η διαδικασία θα τελειώσει γύρω στα μεσάνυχτα και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, την οποία έχει ήδη ζητήσιε η αντιπολίτευση.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία που κατέθεσε χθες το ΠΑΣΟΚ, για την ανάσχεση της ανεργίας, και η οποία ζήτησε να μπει στο πολυνομοσχέδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ενημέρωσε ότι η τροπολογία συντάσσεται ήδη και γίνεται αγώνας να κατατεθεί μέχρι το απόγευμα στο πολυνομοσχέδιο και να ψηφιστεί το βράδυ από τη Βουλή.