Περισσότερες δόσεις και μείωση οφειλής ή και εξαίρεση από το χαράτσι, για όσους είναι στο όριο της φτώχειας, προβλέπει η προσθήκη που κατέθεσε το απόγευμα ο Γιάννης Στουρνάρας στο πολυνομοσχέδιο.
Ειδικότερα προβλέπεται πως πρόσωπα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, θα πληρώνουν το χαράτσι στα ακίνητα σε περισσότερες δόσεις ή θα μειωθεί το ύψος τους ή θα έχουν πλήρη απαλλαγή από αυτό.
Η τροπολογία αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα καθοριστούν τα κριτήρια και τα όργανα που θα την εφαρμόσουν.
Αναδιατύπωση για τις κρατικές ενισχύσεις επιχειρήσεων Μακεδονίας και Θράκης
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε αναδιατύπωση που επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, για τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει και που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν εντόκως πίσω, έχοντας κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η τροπολογία προβλέπει πως για καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων παραμεθορίων περιοχών, που είχαν θεσμοθετηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, και τα οποία έχουν κριθεί παράνομα αλλά η επίσημη διαδικασία έρευνας ξεκίνησε πριν από 8 έτη ή αργότερα, η απόφαση ανάκτησης των χορηγηθέντων πόρων, διαβιβάζεται στην Κομισιόν «ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκτησης με ευνοϊκότερους όρους, για λόγους προστασίας της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».
Οι δύο προσθήκες, απαντούν σε σειρά παρατηρήσεων βουλευτών, που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Ολομέλεια.
Δεκτό το άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων σε ΟΤΑ
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε δεκτό το ένα από τα τρία άρθρα της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, ζήτημα που είχε προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές.
Συγκεκριμένα, αποδέχθηκε τη ρύθμιση που αφορά την εκτέλεση προγράμματος ολιγόμηνης απασχόλησης ανέργων σε Δήμους και Περιφέρειες, όχι όμως και τα άρθρα για τη μείωση εργοδοτικών εισφορών, ορισμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.
Ο υπουργός εξήγησε ότι «δεν έχουμε τους δημοσιονομικούς πόρους» για να στηριχθεί το μέτρο, ωστόσο δεσμεύθηκε να το ξαναδεί όταν θα υπάρξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.
Νομοτεχνική βελτίωση για το bake off
Επιπλέον, με άλλη προσθήκη που κατέθεσε ορίζεται ότι επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου στα σούπερ μάρκετ κ.α. αλλά «σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων».
Ο Γ. Στουρνάρας έκανε επίσης δεκτή την τροπολογία για τους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί από την πράξη του ΑΣΕΠ από το 2010.
Επίσης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και οι οφειλές στους ΟΤΑ.
Αντιπαραθέσεις
Η συζήτηση στη Βουλή διεξάγεται από το πρωί σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης. Η αρχή έγινε με την κατάθεση έντασης αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου από το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απορρίφθηκε.
Ακολούθησαν έντονες επικρίσεις του υπουργού Οικονομικών κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απάντηση σε υψηλούς τόνους από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
«Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής»
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «διαψεύσθηκαν οι προφήτες της καταστροφής».
«Με τη συμφωνία με την τρόικα κλείνουμε το κενό παραγωγής – εγχώριας δαπάνης που είχε η χώρα μας, και οι εταίροι μας προσφέρουν χρηματοδοτικούς πόρους όσο οι αγορές είναι κλειστές. Είναι ευχής έργο αυτό να γίνει με αύξηση παραγωγή και μείωση δαπάνης», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «η εναλλακτική λύση είναι η έξοδος από το ευρώ. Ήταν και είναι καταστροφική λύση».
«Η μεγάλη πρόκληση είναι η επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και παράλληλα ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζεται όχι μόνο από τα διεθνή μήντια, αλλά και από τον Σόιμπλε. Αλλά «και ο ΣΥΡΙΖΑ πια μιλά για πιθανότητα νέων μέτρων», επεσήμανε ο Γ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο δεν έχει δημοσιονομικά μέτρα».
Λαφαζάνης: Εκθέσεις ιδεών την ώρα που καταστρέφεται η κοινωνία
Παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση.
«Δεν ξέρω σε ποια χώρα ζει ο υπουργός Οικονομικών. Αρχίζω να αμφιβάλλω και σε ποιον πλανήτη ζείτε. Αυτά που μας λέτε είναι εκθέσεις ιδεών την ώρα που καταστρέφεται η κοινωνία», απάντησε στον κ. Στουρνάρα.
«Μας είπατε παραμύθια για αγρίους. Μας λέτε εσείς, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής του εκσυγχρονισμού, ότι για κάθε 110 που παράγεται δαπανούσαμε 115; Εμείς σας λέγαμε ότι για κάθε 1 ευρώ ανάπτυξης, δαπανάτε 4 ευρώ. Και σεις μας λέγατε ανθρώπους των σπηλαίων», υπενθύμισε ο κ. Λαφαζάνης.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου επεσήμανε ότι «παίρνετε πάνω από 6 δισ. ευρώ. Τα 2 δισ. είναι το χαράτσι, 500 εκατ. από τα φωτοβολταϊκά» και αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν, όταν εν μέσω ύφεσης παίρνετε μέτρα 6 δις που θα πληρώσει ο λαός, να υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου;».
Για το χαράτσι στα ακίνητα ο κ. Λαφαζάνης υπενθύμισε ότι το ΣτΕ το αποδέχθηκε εκτάκτως και μόνο επειδή θα ίσχυε για 2 χρόνια, και τόνισε ότι «είναι η χαριστική βολή στην οικοδομή που έχει βουλιάξει».
Αναφερόμενος στις προωθούμενες απολύσεις στο Δημόσιο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «τέτοιου είδους πολιτική είχαν εφαρμόσει οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις» και ότι «πρώτη φορά γίνεται προγκρόμ αυθαίρετων απολύσεων. Κάνετε καθεστώς τις μαζικές απολύσεις. Από τον πόλεμο είχε να γίνει αυτό». «Με ποιο δικαίωμα στέλνετε τον κόσμο στον Καιάδα; Για ανθρώπους μιλάμε που προσπαθούν να επιβιώσουν όχι να πλουτίσουν», σημείωσε.
Σχολιάζοντας την αύξηση της διδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι γίνεται για να μην προσληφθούν χιλιάδες ωρομίσθιοι και αναπληρωτές και για να εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης, διαλύονται επαγγελματικοί κλάδοι όπως οι αρτοποιοί, οι λογιστές, οι ξεναγοί.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αλλαγές του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ και εκφεύγει και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ότι το κράτος, οι πολίτες δίνουν 50 δισ. στο ΤΧΣ, αλλά δεν θα μπορούν να ελέγξουν την διαχείρισή τους. Στόχος, συνέχισε, είναι «να μην υπάρχει δημόσιος έλεγχος και να παραμένουν οι τράπεζες στον έλεγχο της τρόικας, να πάνε σε «υπόγεια» ιδιωτικά και πολυεθνικά συμφέροντα». «Δεν σας αρκούσε η σχετική ανεξαρτησία που είχε το ΤΧΣ, θέλατε να εξασφαλιστείτε πλήρως. Παράδοση απόλυτη στην τρόικα» πρόσθεσε και κατέληξε «αυτή την διάταξη θα την πάρετε πίσω, δεν εξουσιοδοτείστε από κανένα να χρηματοδοτείτε με λεφτά του δημοσίου ΝΠΙΔ».