Ανατροπές στο Δημόσιο φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το σχέδιο νόμου, που τίθεται σήμερα σε διαβούλευση, θα αναδεικνύει το πλαίσιο κριτηρίων αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας, πάγιου δημοσιονομικού οφέλους, μείωσης λειτουργικών δαπανών, ενώ δίνει έμφαση στον προγραμματισμό θέσεων και στελέχωσης προσωπικού.
Με το νέο σχέδιο νόμου, θα δίνεται η εξουσιοδότηση για έκδοση προεδρικών διαταγμάτων στα οποία θα αποτυπώνονται τα νέα οργανογράμματα στα 16 υπουργεία και στη Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η δομή τους θα έχει κατά μέσο όρο σχεδόν 50% λιγότερες οργανικές μονάδες, αλλά και μειωμένο προσωπικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, με το νέο νομοσχέδιο, θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους υπαλλήλους με αυξημένα προσόντα να καταλαμβάνουν θέσεις τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών, χωρίς την απαίτηση συμπλήρωσης δεκαετιών προϋπηρεσίας.
Με τον τρόπο αυτό, θα ψαλιδίζονται τα μόρια για τα έτη υπηρεσίας, ενώ θα ενισχυθεί η βαρύτητα των κριτηρίων.
Ουσιαστικά θα δίνει τους άξονες για τα επόμενα στάδια στην πορεία των αναδιαρθρώσεων, που περιλαμβάνουν αναγκαστικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο στη βάση της κυβερνητικής συμφωνίας με την τρόικα για 4.000 αποχωρήσεις εντός του 2013 και 11.000 ως το 2014.
Οι «υπεράριθμοι» υπάλληλοι από την κατάργηση οργανικών θέσεων θα ενταχθούν σε πρόγραμμα κινητικότητας για μετάταξη σε άλλες θέσεις, στη βάση αξιολόγησης προσωπικού και περιγραμμάτων θέσεων.
Όσοι προέρχονται από συγχωνευόμενους φορείς – Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – θα οδηγηθούν, κατά κύριο λόγο, στην έξοδο με πρόγραμμα εθελουσίας και κίνητρα για αποχώρηση.
Όσον αφορά τις καταργήσεις Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου θα δοθούν οι κατά τον νόμο αποζημιώσεις. Μαζί με τους επίορκους, οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μέσω των καταργήσεων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο για απολύσεις.