Ως «θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης την πρόοδο που καταγράφεται στην έκθεση του ΔΝΤ ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.
«Όταν μέχρι τώρα είχαμε τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Κομισιόν γενικά αρνητικές εκθέσεις, με εκτιμήσεις που φυσικά επέτρεπαν να δοθούν οι δόσεις, η προοπτική ήταν ζοφερή. Τώρα υπάρχει ένα θετικό μήνυμα που έχει σχέση με τις προβλέψεις, που κάνουν», σχολίασε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Εμείς από την πλευρά μας δεν παύουμε να λέμε, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν, ότι έχουμε μια ύφεση για έκτο χρόνο, έχουμε 1.350.000 ανέργους, μισθοί και συντάξεις είναι σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, συνεχίζονται τα αθρόα λουκέτα στα μαγαζιά, όλα αυτά συνιστούν μια ζοφερή πραγματικότητα, δεν είναι τα μακροοικονομικά μεγέθη, είναι τα μεγέθη της πραγματικότητας, που νιώθουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, τα οποία αυτά διαμορφώνουν ένα πολιτικό τοπίο όπου ο αντιπολιτευτικός λόγος είναι απολύτως εύκολος», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για τις «κίτρινες κάρτες» που βγάζει το ΔΝΤ ως προς τη φοροδιαφυγή και το δημόσιο τομέα, ο κ. Χατζησωκράτης τονίζει ότι η ΔΗΜΑΡ έχει επίγνωση των προβλημάτων με τα οποία οφείλει η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης να αναμετρηθεί.
«Αν καταφέρουμε στον περίφημο δημόσιο τομέα να έχουμε ουσιαστικές δομικές αλλαγές, που δεν θα έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο πως θα γίνουν απολύσεις, αλλά το πώς θα επιτευχθεί η καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα και (…) αν καταφέρουμε να επιτύχουμε την πάταξη της φοροδιαφυγής, την πάταξης της παραοικονομίας, τότε θα έχουμε επιτελέσει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Όχι μόνο για τη φάση αυτή, αλλά και γενικότερα για την πορεία της χώρας», σημειώνει.
Τόνισε ακόμη ότι το μείζον θέμα είναι «να μπορέσει η κυβέρνηση να βρει ουσιαστικά το βηματισμό της, που έχει σχέση με τη συνεννόηση, το σχεδιασμό και τη συμφωνία των τριών κομμάτων».
«Την τελευταία περίοδο δεν μπορώ να πω ότι δώσαμε και τα καλύτερα δυνατά παραδείγματα μιας τέτοιου είδους ανέφελης πορείας συνεννόησης. Μείζον λοιπόν θέμα η συνεννόηση, η συνεργασία πρώτα και κύρια των τριών», ανέφερε.
Ερωτηθείς τέλος σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ένα θέμα που θα θελήσει να δει ο Πρωθυπουργός «μάλλον μετά το συνέδριο της ΝΔ».