Κασουλίδης: Ο Κέρι θέλει να αναμειχθεί προσωπικά στο Κυπριακό

Να αναμειχθεί προσωπικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού θέλει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης.

 

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Ουάσιγκτον, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου μίλησε ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι κατά τη χθεσινή συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον κ. Κέρι έγινε ξεκάθαρο ότι η οικονομική κρίση δεν συνδέεται ούτε με το Κυπριακό, ούτε και με τις έρευνες που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

 

Στην ερώτηση αν νιώθει «περισσότερη σιγουριά» για τις αμερικανικές προθέσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι «η λέξη “σιγουριά” δεν νομίζω ότι υπάρχει στις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο κ. Κέρι θέλει να αναμειχθεί προσωπικά στις προσπάθειες επίλυσής του. Νομίζω ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθώ σε μερικά ζητήματα ώστε να γνωρίζει ότι δεν είναι εύκολο το πρόβλημα της Κύπρου, γιατί χαρακτηρίζεται από μια χρόνια κατάσταση, αλλά αποτελεί και πρόβλημα εμπιστοσύνης της κάθε πλευράς έναντι της άλλης. Γι’ αυτό, τού ανέπτυξα τρόπους που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν ένα καλύτερο κλίμα εμπιστοσύνης και το οποίο θα βοηθούσε τις συνομιλίες να αντιμετωπίσουν τα κύρια κεφάλαια της όποιας διαπραγμάτευσης με λιγότερη καχυποψία η μία έναντι της άλλης πλευράς».

 

Στο ερώτημα με ποιον τρόπο θα ήθελε να βοηθήσουν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Να κάνουν ακριβώς αυτό που προανέφερα. Δηλαδή, να προσπαθήσουν να βοηθήσουν με την πρόταση που του ανέπτυξα (για το θέμα της Αμμοχώστου) και μάλιστα να μην αποθαρρυνθούν από τις πρώτες πιθανές (τουρκικές) αρνήσεις τις οποίες μπορεί να συναντήσουν». Όπως σημείωσε, παρουσίασε την πρόταση για την Αμμόχωστο και ο κ. Κέρι αναμένεται να την συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου όταν θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον.

 

Όσον αφορά τη θέση του Αμερικανού ΥΠΕΞ για τους υδρογονάνθρακες και τις προσπάθειες ορισμένων κύκλων να συνδέσουν την οικονομική κρίση μ’ αυτό το θέμα και το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το θέμα των υδρογονανθράκων ήταν ξεκάθαρο. Ήμασταν και οι δυο σύμφωνοι ότι οι υδρογονάνθρακες μπορεί να αποτελέσουν καλό μέσο για όλους τους πρωταγωνιστές όταν το Κυπριακό λυθεί και ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή συγκρούσεων, αλλά ένα εργαλείο, ένα κίνητρο για συνεργασία και περιφερειακή ολοκλήρωση. Θα είναι η χειρότερη εξέλιξη αν χρησιμοποιηθεί υπό τη μορφή απειλών».

 

Στην ερώτηση ποιες ήταν οι θέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων και στελεχών της Γερουσίας και της Βουλής για τις κυπροαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι «βλέπουν πολύ θετικά την εξέλιξη της συνεργασίας με την Κύπρο σε τομείς όπως: η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Τους ανέπτυξα και δέχτηκαν ευχαρίστως τη θέση ότι η Κύπρος μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει μεγάλη σημασία σ’ αυτό τον αγώνα».

 

Καταλήγοντας, πρόσθεσε ότι «τα μέλη του Κογκρέσου επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ρόλο που μπορεί να αναπτύξει η Κύπρος στην περιοχή μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και των κοινών συνόρων που έχει τόσο με το Ισραήλ, όσον και με την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Και χρησιμοποίησα χάρτη για να τους δείξω πώς βρίσκεται η όλη εξέλιξη του φυσικού αερίου, τι είναι αυτό που ισχυρίζεται η Τουρκία που θέλει να κάνει δικό της νόμο για το Δίκαιο της Θάλασσας, εντελώς αυθαίρετα. Και τέλος, τι είναι εκείνο το οποίο βρίσκεται προς το όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα με βάση το γεγονός ότι αμερικανικές εταιρίες είναι ήδη αναμεμειγμένες και είναι οι πρώτες που έχουν κατορθώσει να εξορύξουν φυσικό αέριο».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ