Την εκτίμηση ότι το τελικό κείμενο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, μετά την επεξεργασία που γίνεται, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να κατατεθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του ιδίου από το εξωτερικό, δηλαδή το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η συνεννόηση που έχει κάνει με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας είναι ότι χρειάζονται λίγες ημέρες «προκειμένου τα κόμματα που συμμετέχουμε στην κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί να επεξεργαστούν το σχέδιο νόμου του υπουργού Δικαιοσύνης για να καταλήξουμε στο οριστικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή», κάτι που εκτίμησε ότι θα γίνει με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα (15-19 Μαΐου) και του ίδιου από τη Γερμανία (22 Μαΐου).
Το νομοσχέδιο -πρόσθεσε ο κ. Βενιέλος- έχει ως κορμό την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και «χρειάζονται ορισμένες συμπληρώσεις και διευκρινίσεις», όμως δεν αρκεί από μόνο του. «Οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου πρέπει να δώσουν αποστομωτική πολιτική απάντηση στους εκπροσώπους του ναζισμού, του φασισμού, του κοινωνικού τσαμπουκά, της βίας και του αυταρχισμού», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε πως «αυτό σημαίνει πολιτικός αποκλεισμός». Επίσης, τόνισε ότι χρειάζονται και πρωτοβουλίες στο επίπεδο της εφαρμογής και της συμπλήρωσης του Κανονισμού της Βουλής.
Όσον αφορά στις απεργίες των εκπαιδευτικών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τη στάση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ την έχει απορρίψει η ίδια η κοινωνία που «θεωρεί ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας θεσμός διαφανής με τον οποίο συνδέεται η αγωνία χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους». «Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα όνειρα και τις αγωνίες των παιδιών», τόνισε και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι και η ΑΔΕΔΥ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα, «τάχθηκε καθαρά κατά της παρεμπόδισης των εξετάσεων και υπέρ της προστασίας αυτού του θεσμού».
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα μελλοντικά, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «είναι θετική, διαπιστώνει τα επιτεύγματα της χώρας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διεθνώς ότι ο τρόπος που συζητείται το θέμα “Ελλάδα” έχει αλλάξει». «Βεβαίως πρέπει να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει να εκτελέσουμε τον ψηφισμένο προϋπολογισμό», σημειώνοντας ωστόσο ότι «η χώρα όμως δεν αντέχει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, ούτε το 2015-2016, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, δεν αντέχει εισοδηματικές περικοπές και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Ο ίδιος είπε ότι οι πρόσθετοι πόροι που εντοπίζει η τεχνική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα βρεθούν «από τη δυναμική της οικονομίας και από πολιτικές λύσεις που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας, που δεν μπορεί να γράψει η υπηρεσιακή έκθεση της ΕΕ».
Συγκεκριμένα ανέφερε αφενός ότι «θα έχουμε πολύ πιο θετικούς αριθμούς ανάπτυξης από αυτούς που προβλέπουν οι εκθέσεις» και, αφετέρου, πως «υπάρχει η ειλημμένη πολιτική απόφαση για νέα περικοπή του δημοσίου χρέους, όχι αναγκαστικά του κεφαλαίου, αλλά μέσω μείωσης επιτοκίων, παράταση της περιόδου χάριτος και της περιόδου αποπληρωμής». Υποστήριξε ακόμη ότι «η Ελλάδα θα βγει στις αγορές συντομότερα από ό, τι νομίζουν ορισμένοι» και πως «το θέμα είναι να βγούμε με χαμηλά επιτόκια», εκτιμώντας ότι «διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη το θεσμικό περιβάλλον που μας επιτρέπει να το πετύχουμε ακόμη κι αυτό».
Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου έγιναν έπειτα από συνάντησή του με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΕΟΤ κ.ά.), σημειώνοντας ότι «ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» και υποστήριξε ότι φέτος είναι πολύ θετικοί οι οιωνοί για αυξημένο αριθμό αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα μας που θα προσεγγίσει τα 17 εκ. και άρα τα προσδοκώμενα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. Επεσήμανε δε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι το όφελος να διαχυθεί ισόρροπα κατά το δυνατόν σε όλες τις περιοχές και τις κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων.