Τον ισχυρισμό του για «πολιτική δίκη» εις βάρος του, με αντικείμενο μία κυβερνητική απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ, επανέλαβε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος.
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό, οι ενστάσεις που κατατέθηκαν από την υπεράσπισή του «έδωσαν τη δυνατότητα να ενημερωθεί το δικαστήριο για τα στοιχεία που υπάρχουν και να καταδείξουμε πως πρόκειται για μια πολιτική δίκη στο πρόσωπό μου που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια».
«Σαφώς και πρόκειται για πολιτική δίκη», υπογράμμισε, «γιατί εδώ μιλάμε για μια πολιτική, κυβερνητική απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ , δεν την πήρε ούτε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, ούτε ο πρωθυπουργός μπορούσε να πάρει αυτή την απόφαση. Τίποτε δεν μπορεί να κινηθεί στον χώρο της ‘Αμυνας, χωρίς το ΚΥΣΕΑ».
Τότε, υποστήριξε ο κ. Τσοχατζόπουλος, λόγω των Ιμίων, «η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζική ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να υπάρχει επαρκής ισχύς γιατί αυτό ήταν εθνικά απαραίτητο» και «αυτή η απόφαση αφορά και την υπόθεση των υποβρυχίων που ήταν καθοριστικός παράγοντας ανασυγκρότησης του πολεμικού ναυτικού».
Της παρέμβασης του πρώην υπουργού ακολούθησε διάλογος με τον πρόεδρο του δικαστηρίου:
– Πρόεδρος: Τα είπαν αυτά οι συνήγοροί σας..
– Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν μπορεί να υπάρχουν υποψίες και κατηγορίες. Υπάρχουν στα χαρτιά αυτά.
– Πρόεδρος: Τα λέει το βούλευμα αυτά. Αρκεί η άρνησή σας στην κατηγορία.
– Α.Τσοχατζόπουλος: Υπάρκτο το θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας όμως..
– Πρόεδρος: Ελήφθη μια αποφάση γι’ αυτό από το δικαστήριο..
– Α. Τσοχατζόπουλος: Υπάρχουν όμως και οι νόμοι και το Σύνταγμα.
– Πρόεδρος: Δεν είναι το παρόντος. Δεν έχουν σχέση αυτή τη στιγμή.
– Α. Τσοχατζόπουλος: ‘Εχουν σχέση γιατί είναι καταλυτικός ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ.
– Πρόεδρος: Το έχω καταγράψει ήδη 10 φορές για τον ρόλο του ΚΥΣΕΑ. Είναι θέματα ουσίας και θα διερευνηθούν.
«Δεν υπάρχει δωροδοκία», υποστήριξε ο πρώην υπουργός. «Δεν το λέω κύριε πρόεδρε, το αποδεικνύω», υπογράμμισε, «όχι βάσει της νομοθεσίας αλλά βάσει της πραγματικότητας. Σε αυτή την πολεπίπεδο σύμβαση δεν θα μπορούσε να υπάρχει» και εκτίμησε πως «πρέπει να ασχοληθούμε με τη σύμβαση κι αυτό ούτε η Βουλή το έκανε».
«Ρωτήστε τον κ.Καστανίδη, τον κ.Κατσιρώδη, την κ.Παπανδρέου, που η πρόταση που έφερε (σ.σ ο κ.Καστανίδης) στη Βουλή ήταν όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να κληθούν στη διαδικασία συζήτησης, όχι προς δίωξη βέβαια, αλλά για έρευνα. Θα είμαι παρών πάντα στη μάχη, όπου κι αν έιμαι. Γιατί έχω περάσει πολλά», συμπλήρωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος στην έδρα.
Απαντώντας στον κατηγορούμενο, ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος παρατήρσε πως δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο αν «γέρνουν τα υποβρύχια», τονίζοντας πως «η δίκη είναι καθαρά ποινική και έχει ηθικό χαρακτήρα». «Με την απόφαση του δικαστηρίου σας, θα διατυμπανίσετε πώς πρέπει να πράττουν πολιτικά πρόσωπα όταν καλούνται να ασκήσουν εξουσία», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Εφετείου.
Η τακτική εισαγγελέας κ. Αδηλίνη εισηγήθηκε στο δικαστήριο να επιφυλαχθεί σε ό,τι αφορά το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου για κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ. Απευθυνόμενη στον πρώην υπουργό, η εισαγγελέας είπε ότι στόχος είναι η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης, για να σημειώσει ότι οι εισαγγελείς δεν έσπευσαν να καλέσουν αυτεπαγγέλτως πρώην υπουργό, που πρόσφατα δήλωσε ότι αν κληθεί “θα κάψει” τον κ. Τσοχατζόπουλο (σ.σ. τον Θεόδωρο Πάγκαλο)..