Για υποκρισία, στο θέμα της παραγραφής υποθέσεων που ερευνούν οι Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, κατηγόρησε τη ΝΔ ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.
«Η ΝΔ πρέπει να σταματήσει να υποκρίνεται. Την παραγραφή την έκανε ο κ. Καραμανλής με το να κλείσει τη Βουλή», δήλωσε ο κ. Καρχιμάκης και σημείωσε: «Ο κ. Καραμανλής έκλεισε τη Βουλή για να υπάρξει ατιμωρησία. Εάν υπήρξε παραγραφή την ευθύνη τη φέρει η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, όπου υπουργός της ήταν ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έβαλε τσιρότο. Την ηθική της παραγραφής την ανακάλυψε μετά τις εκλογές, αλλά και ο κ. Σαμαράς είναι συνένοχος γιατί δεν εμπόδισε ή δεν όρθωσε το ανάστημά του και τη φωνή του απέναντι στον Κώστα Καραμανλή για να μην κλείσει τη Βουλή και να διερευνηθούν όλα αυτά. Δεν μπορεί να φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης».
Σε ερώτηση για τον έλεγχο των κομματικών ταμείων υπέρ του οποίου τάχθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο κ. Καρχιμάκης απάντησε: «Ο έλεγχος των κομματικών ταμείων γίνεται από ορκωτούς λογιστές και από τη Βουλή. Δεν υπάρχει θέμα, νομίζω, τέτοιο από τη στιγμή που έχουν υπάρξει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι».
Ο κ. Καρχιμάκης έχει στη Θεσσαλονίκη συναντήσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και στους δημοσιογράφους είπε ότι ανοίγει ένας διάλογος που έχει να κάνει με τη λειτουργία, την παρουσία και τη συμβολή του κόμματος στα τεκταινόμενα. Κι αυτό γιατί, όπως παρατήρησε, «πάρα πολλοί έχουν παρανοήσει τις λειτουργίες των κομμάτων».
«Τα κόμματα -πρόσθεσε- έχουν υποχρέωση να παρεμβαίνουν χωρίς να κατηγορούνται για κομματισμό. Να έχουν άποψη, να την καταθέτουν και κάποιοι στο άλλο άκρο, που μπορεί να είναι στην κυβέρνηση ή σε οποιοδήποτε σημείο της διοίκησης και που έχουν πολιτική ευθύνη, να συζητούν να συνομιλούν και να υπάρχει μια συνεννόηση για τη λύση στα προβλήματα και στις αγωνίες που υπάρχουν».
Ο διάλογος αυτός, ενόψει και της εθνικής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επανεκκίνηση του κόμματος, σε μια προσπάθεια ώστε και το κυβερνητικό έργο να στηρίζει και ταυτόχρονα να είναι η «συνείδηση» της κυβέρνησης σε πάρα πολλά ζητήματα που μπορεί να μην έχει επιληφθεί σωστά ή να υπάρχουν πρωτοβουλίες και αποφάσεις που μπορεί να διορθωθούν.
Σχετικά με τις διαμαρτυρίες κομματικών στελεχών για συμπεριφορές υπουργών και πλευρές της πολιτικής της κυβέρνησης, επισήμανε: «Και τα παράπονα και οι γκρίνιες και οι αγωνίες είναι συστατικά στοιχεία μιας δημοκρατικής λειτουργίας. Δεν μπορούμε να είμαστε σε μια λογική ομοιομορφίας ή σε μια λογική ότι όλοι συμφωνούμε σε όλα. Οτιδήποτε κι αν υπάρχει είμαστε σε θέση μέσα από το διάλογο να τα συζητούμε και να τα επιλύουμε. Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με τις περιφερειακές επιτροπές, τις νομαρχιακές επιτροπές, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα γίνουν συναντήσεις στο ΠΑΣΟΚ, όπου θα συζητήσουμε τα προβλήματα της κάθε περιφέρειας σε κοινή συνεννόηση υπουργών, Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οργανωμένης βάσης του Κινήματος. Και, βεβαίως, και των κοινωνικών εταίρων, όπου χρειάζεται».
Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συζητήσει και πρωτοβουλίες κινηματικού χαρακτήρα και στηρίζει ένα ευρύ καταναλωτικό κίνημα στη λογική της δημιουργίας μιας νέας εθνικής πατριωτικής καταναλωτικής συνείδησης.