Η επιτάχυνση των διαδικασιών και η αξιολόγηση του τρόπου διαχείρισης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για την πρώτη κατ’ αρχήν πενταετία από την καθολική εφαρμογή της συζητήθηκαν σε σημερινή, υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, σύσκεψη στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα.
Το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «ίσως το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα, όχι από την οικονομική άποψη, αλλά από την τεχνική του πλευρά», χωρίζεται σε τρία στάδια με πρώτο εκείνο της ανάπτυξης του λογισμικού και της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, που ήδη έχει γίνει στον ΟΑΕΕ. Επίσης, η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει το «τεύχος προκήρυξής» του.
Η δεύτερη φάση του έργου αφορά την επέκταση της συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία και θεωρείται ότι έως την 1η Μαΐου θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ.
Η τρίτη και τελευταία φάση του έργου σηματοδοτεί την πλήρη ανάπτυξή του με την ένταξη σε αυτό των νοσοκομείων, των ιδιωτικών κλινικών, των ιδιωτικών γιατρών και των αγροτικών ιατρείων, συμπεριλαμβανομένων και των παραϊατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, μόλις παραληφθεί το «τεύχος προκήρυξης» του έργου, θα εξεταστεί αν αυτό καλύπτει τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ο τρόπος χρηματοδότησης του -εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος θα προέλθει από κονδύλια του ΕΣΠΑ- και ο τρόπος επιλογής του αναδόχου με διαγωνισμό ή ΣΔΙΤ.
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να εφαρμοστεί πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2012, καθώς και η εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από σπατάλες στα φάρμακα.
Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι έως την περίοδο Οκτώβριος – Νοέμβριος πρέπει να έχει βρεθεί ο ανάδοχος του έργου, εκτίμησαν ότι το ΙΚΑ θα είναι έτοιμο να «περάσει» στο σύστημα τον Μάιο, όπως και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα νοσοκομεία πρέπει πρώτα να αποκτήσουν μηχανοργάνωση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι το κόστος του έργου μπορεί να «αποσβεσθεί σε μία εβδομάδα», ενώ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες επιτάχυνσης του έργου θα δημιουργηθεί ομάδα νομικών, προκειμένου να ανιχνευθούν οι τρόποι συντομότερης διεξαγωγής των απαραίτητων διαγωνισμών.