Την ανάγκη να μετατραπούν σε ψηφιακές οι λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, μιλώντας στην ημερίδα της ΕΚΔΔΑ για την εθνική στρατηγική της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Στην ημερίδα συμμετείχαν και εμπειρογνώμονες χωρών-μελών της ΕΕ, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα, ενώ το βασικό αντικείμενο του «Καινοτόμου Εργαστηρίου» ήταν ο σχεδιασμός εθνικής στρατηγικής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Επίσης, στην ημερίδα συμμετείχαν, μέσω τηλεδιάσκεψης,και στελέχη από δήμους και Περιφέρειες.
Μετά τις εισηγήσεις, πραγματοποιήθηκαν επί μέρους συνεδριάσεις τεσσάρων ομάδων στελεχών, σε τέσσερα εργαστήρια με την εξής θεματολογία:
1. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση: αναλύθηκε το παρόν θεσμικό πλαίσιο και συζητήθηκαν προτάσεις μείωσης των κανονιστικών πράξεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου, καθώς και η θεσμική εξειδίκευση επιμέρους επιχειρησιακών και τεχνικών ζητημάτων.
2. Την προώθηση της ψηφιακής υπογραφής και τη μετατροπή διαδικασιών σε ψηφιακές: παρουσιάσθηκε η χρησιμότητα και ο τρόπος επέκτασης της χρήσης της ψηφιακής υπογραφής σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και επαγγελματικές ομάδες, καθώς και πρακτικές εφαρμογές μείωσης του διοικητικού κόστους και του διοικητικού βάρους. Συζητήθηκαν επίσης θέματα για την ψηφιοποίηση διαδικασιών καθώς και την κεντρική πύλη του Δημοσίου «ΕΡΜΗΣ».
3. O πολίτης στο επίκεντρο: Διασύνδεση Μητρώων – η αρχή «Once only» (άπαξ και μόνο υποβολή στοιχείων προς το Δημόσιο), η επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων.
4. Ζητήματα συνεργασίας και συντονισμού έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: συζητήθηκαν θέματα διοίκησης έργου, καλές πρακτικές, τρόποι συντονισμού στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μεταξύ των φορέων του Δημοσίου (υπουργεία, ΟΤΑ, κ.λπ.) και του ιδιωτικού τομέα.
Μ. Βολουδάκης: Στόχος να μετατραπούν σε ψηφιακές οι λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης
Κατά την ομιλία του, ο κ. Βολουδάκης απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες τόνισε ότι στόχος είναι μία στρατηγική ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες της πατρίδας μας. Διευκρίνισε ότι «ο στόχος είναι να μετατραπούν σε ψηφιακές οι λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, τόσο αυτές που αφορούν την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη όσο και αυτές που αφορούν τη συνεργασία υπηρεσιών και υπαλλήλων στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης».
Επεσήμανε επίσης ότι «βασική αρχή μας στην όλη προσπάθεια είναι η διασφάλιση του απαραβίαστου στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και των προσωπικών τους δεδομένων. Η ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στο δικό μας σχεδιασμό δεν οδηγεί σε κράτος – “μεγάλο αδελφό”. Αντιθέτως, διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα των πολιτών, αυξάνει την διαφάνεια και την λογοδοσία στους πολίτες».
Ο κ. Βολουδάκης επανέλαβε ότι «δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών της πατρίδας μας, είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, και τέτοια είναι και τα συστήματα ΤΠΕ, αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό». Έφερε ως παραδείγματα αξιοποίησης την ψηφιακή υπογραφή, την ηλεκτρονική αδειοδότηση επαγγελμάτων κ.λπ.
Τέλος, σημείωσε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, αναφέροντας: «Ο Ν. 3979/2011 ήταν μια πρώτη προσπάθεια, αγαθών προθέσεων και στοχεύσεων, που όμως δεν οδήγησε στα αποτελέσματα που θα έπρεπε ή θα αναμένονταν».