Η Ελλάδα έχει νομικό πλαίσιο για το ρατσισμό από το 1979 και η ευρωπαϊκή οδηγία για το θέμα αυτό δεν είναι δεσμευτική, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ που δεν είχαν αντίστοιχη νομοθεσία, εκτιμά η ΝΔ, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη.
Όπως επιβεβαιώθηκε από τη ΝΔ, την προηγούμενη Δευτέρα έγινε σύσκεψη στο γραφείο του γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Θανάση Μπούρα, στην οποία μελετήθηκε και εξετάστηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης.
Οπως τόνισαν από την ΝΔ, στη σύσκεψη εξετάσθηκε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας και έγινε σύγκριση του νόμου 927/79 για να δουν τι κενά υπάρχουν σε σύγκριση με τον νέο νόμο Ρουπακιώτη.
Παράλληλα μελετήθηκε, η ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με το πόσο είναι δεσμευτική για τη χώρα μας η δημιουργία ενός νέου νόμου.
Η εκτίμηση και το συμπέρασμα της ΝΔ είναι ότι η ευρωπαϊκή οδηγία είναι δεσμευτική ως προς την ύπαρξη σχετικού νομικού πλαισίου, καθώς κάποιες χώρες δεν είχαν, αντίθετα με την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη από το 1979.
Σε σχέση με την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, από τη ΝΔ σημειώνεται ότι περιμένουν την επεξεργασία και την τελική γνωμοδότησή της, καθώς υπάρχουν σωρεία διατάξεων, που χρήζουν νομικών αποσαφηνίσεων, κυρίως πάνω σε όρους, που επισείουν ποινικές κυρώσεις.
Αυτό άλλωστε επισήμανε σε ανακοίνωσή του σήμερα και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής δεν βρήκε συνταγματικά κωλύματα στις διατάξεις, αλλά έκανε παρατηρήσεις και ζήτησε διευκρινήσεις ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Η ΝΔ επιτίθεται, εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι με τη χθεσινή ανακοίνωσή του αποκαλύπτεται ότι θέλει ένα νομοσχέδιο που να αφορά μόνο μετανάστες.
«Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μόνο στα δικαιώματα των μεταναστών. Τελεία», τόνισαν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ.
Στη σύσκεψη της ΝΔ τη Δευτέρα συμμετείχαν: Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λάζαρος Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιος Νεράντζης και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Προκόπης Παυλόπουλος.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πιέζουν
Από την πλευρά τους, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν στη θέση τους ότι το νομοσχέδιο του κ.Ρουπακιώτη πρέπει να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί από τις δυνάμεις του «συνταγματικού τόξου», ή εν πάση περιπτώσει από «όσους βουλευτές το θέλουν» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι «η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνιστά διεθνή υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου».
Μάλιστα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν τίθεται θέμα μή κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου, τόνισε ότι η δημόσια συζήτηση που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες αδικεί την κυβέρνηση των τριών κομμάτων και εκτιμά ότι επιμέρους ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους ίδιους τους αρχηγούς των κομμάτων, σε μια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.