Με την οργάνωση της σύγκλησης του κοινού υπουργικού συμβουλίου Ελλάδος – Ισραήλ στην κορυφή της ατζέντας του μεταβαίνει την προσεχή Τετάρτη στο Ισραήλ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες όσο και με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αυτή την περίοδο ασκεί και τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών.
Ο κ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, στη Ραμάλα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Μαλκί.
Η επίσκεψη Αβραμόπουλου έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις οι οποίες, παρά τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα και στον τουρισμό, μοιάζουν να έχουν «μείνει λίγο από βενζίνη». Η στενή ενασχόληση της ελληνικής κυβέρνησης με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και η εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ έπαιξαν ρόλο σε αυτό.
Οι εξελίξεις όμως στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, ιδιαίτερα από την Αθήνα. Ο χρόνος τέλεσης του κοινού υπουργικού συμβουλίου θα πρέπει όμως λογικά να τοποθετηθεί μετά το καλοκαίρι – χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας μετά από την έντονη παρότρυνση της Ουάσιγκτον δεν περνά απαρατήρητη. Μπορεί οι γνωρίζοντες να επιμένουν ότι η «στρατηγική εμπιστοσύνη» είναι σχεδόν αδύνατο να αποκατασταθεί μεταξύ των άλλοτε στενών συμμάχων, δημιουργεί πάντως μία πραγματικότητα. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να τηλεφωνήσει στον κ. Νετανιάχου σχεδόν αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η «απολογία» του ισραηλινού ομολόγου του προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να του υπενθυμίσει την αναγκαιότητα σύγκλησης του Διακυβερνητικού Συμβουλίου (G2G).
Άλλωστε, οι Ισραηλινοί έχουν εδώ και καιρό εκφράσει την επιθυμία τους να διευρυνθεί η διμερής συνεργασία και σε τομείς που θα την εμβαθύνουν, δίνοντας έμφαση σε επενδυτικά και οικονομικά πρότζεκτ (αγροτικές καλλιέργειες, αφαλάτωση κ.ά). Τα σχέδιά τους για να κερδίσουν σε ορισμένα από τα μέτωπα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δεν έχουν ευοδωθεί, αλλά υπάρχει παράλληλα και ο πολλά υποσχόμενος τομέας της ενέργειας.
Σε αυτόν δεσπόζει ο επονομαζόμενος άξονας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος. Και αν στο κομμάτι Ισραήλ – Κύπρου οι εξελίξεις μοιάζουν να τρέχουν (οι δύο χώρες συζητούν μεταξύ άλλων συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων εντός των ΑΟΖ τους), στο κομμάτι Ισραήλ – Ελλάδα επικρατεί στασιμότητα που λογικά οφείλεται στο γεγονός ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών νοτίως της Κρήτης που είναι ήδη γνωστό ότι ενδιαφέρουν ισραηλινές εταιρείες.
Οι ίδιες εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και για χερσαίες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα αλλά, παρά το γεγονός ότι στελέχη των εταιρειών αυτών συνομίλησαν και με τον πρωθυπουργό, το ζήτημα έχει προς το παρόν παγώσει.