Ερώτηση Τσίπρα για την προστασία φωτορεπόρτερ από αστυνομική αυθαιρεσία

Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, για την προστασία των φωτορεπόρτερ από την αστυνομική αυθαιρεσία, κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ακόμη 24 βουλευτές.

 

Η ερώτηση κατατέθηκε μετά από έγγραφη καταγγελία που δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο και το Διαδίκτυο, στις 17 Μαΐου 2013, σύμφωνα με την οποία φωτορεπόρτερ του διεθνούς πρακτορείου Associated Press οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης από αξιωματικό και άνδρες της Ομάδας «Ζ», που επιχείρησαν να τον εμποδίσουν την ώρα που φωτογράφιζε έναν άστεγο στην πλατεία Αριστοτέλους.

 

Όπως ειδικότερα περιγράφεται, «ο αξιωματικός επισήμανε αρχικά στον φωτορεπόρτερ ότι τραβά πολλές φωτογραφίες, ότι μια δυο θα του έφταναν και τον ρώτησε αν είχε πάρει άδεια από τον άστεγο που κοιμόταν για να τον φωτογραφίσει.

 

Όταν ο καταγγέλλων επέδειξε την αστυνομική και τις επαγγελματικές του ταυτότητες (Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας) κι όταν έγινε ταυτοποίηση των στοιχείων του, το κέντρο επιχειρήσεων δήλωσε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε επιλήψιμο σε βάρος του. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, του διαμήνυσαν ότι σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία σε βάρος του, ο ίδιος φωτογράφιζε τους πελάτες της Eurobank στο απέναντι πεζοδρόμιο της οδού Τσιμισκή ενώ έκαναν συναλλαγές μέσω ΑΤΜ. Μέσα σε 2-3 λεπτά, ο φωτορεπόρτερ βρέθηκε περιστοιχισμένος από άνδρες της ομάδας «Ζ», που χωρίς να του παράσχουν εξηγήσεις, τον οδήγησαν στην Ασφάλεια».

 

«Δεν πρόκειται, βεβαίως, για μεμονωμένο περιστατικό. Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, καταγγέλλεται ότι την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, επικεφαλής διμοιρίας της Υ.Α.Τ που επιχειρούσε στην περιοχή γύρω από τα Προπύλαια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, προέβη σε εκφοβισμό και λεκτικές απειλές εναντίον του προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριου Λώλου, και της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη, με σκοπό να παρεμποδίσει το έργο τους», αναφέρει ο κ. Τσίπρας στην ερώτηση προς τον κ. Δένδια και επικαλείται την καταγγελία ότι «αστυνομικός απαίτησε από τους φωτορεπόρτερ να σταματήσουν να φωτογραφίζουν, ζήτησε τις πολιτικές τους ταυτότητες, και αγνοώντας τις επαγγελματικές τους, τους απείλησε ότι εξαιτίας των τελευταίων θα «καταλήξουν μέσα». Στο πλαίσιο του υποτιθέμενου “ελέγχου” και κατά τρόπο απροσχημάτιστο, ο εν λόγω αστυνομικός προειδοποίησε τους φωτορεπόρτερ πως, αν δει έστω και μία φωτογραφία άνδρα της Υ.Α.Τ στον Τύπο, θα υποβάλει μήνυση εναντίον τους».

 

«Μια λειτουργία της Αστυνομίας που χαρακτηρίζεται από τέτοια, κάθε άλλο παρά “μεμονωμένα” περιστατικά, προσιδιάζει περισσότερο σε αυτή ενός αυτονομημένου μηχανισμού, που χλευάζει χωρίς προσχήματα τον δημοκρατικό της ρόλο και τελικά θα μπορούσε να αποτελέσει και απειλή για τη δημοκρατία», αναφέρεται στην ερώτηση με την οποία σημειώνεται ότι «η ανταπόκριση του υπουργού απέναντι στα φαινόμενα είναι ελλιπής και διεκπεραιωτική». Ανάμεσα στα ερωτήματα που τίθενται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι αν προτίθεται, και πότε, να αναλάβει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ώστε το προσωπικό της ΕΛΑΣ των επιμέρους σωμάτων, και πριν απ’ όλα των «ειδικών», να φέρουν ανοικτά διακριτικά κατά την ώρα υπηρεσίας τους.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ