Η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η πρόταση να συζητηθεί στη Βουλή ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οδήγησε την κυβέρνηση σε υπαναχώρηση, και ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο θα έρθει τελικά στην Ολομέλεια τη Δευτέρα.
Μετά από διαβούλευση των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, και αφού στη Βουλή ήρθε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς ζήτησε να βρεθεί από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου «μία διαδικασία ώστε να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια μέχρι την Δευτέρα το βράδυ».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βλάχος, πρότεινε η Επιτροπή να συνεδριάσει κανονικά σήμερα, την Τετάρτη να κληθούν φορείς και την Παρασκευή να γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Η Επιτροπή θα προτείνει την Πέμπτη στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να συζητηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια την επόμενη Δευτέρα.
Με την πρόταση διαφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Στην Επιτροπή δημιουργήθηκε ένταση όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς απάντησε στις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης με την φράση «μαθήματα δημοκρατίας δεν δέχομαι από θιασώτες του ολοκληρωτισμού». Ακούγοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην φράση του, ο κ. Σκορδάς απαίτησε από το Προεδρείο «να ανακαλεί στην τάξη τους υβριστές», ενώ ακούσθηκε να λέει στον Π. Λαφαζάνη «άντε μπράβο»…
Ο κ. Σκορδάς υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο καθυστέρησε επειδή χρειαζόταν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έφθασε στις 28 Μαΐου. Είπε ακόμη ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση για να εκταμιευθεί ομαλά η δόση το επόμενο Eurogroup στις 11 Ιουνίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Τσούκαλης πρότεινε να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος.
«Τι είμαστε, δοσομανείς, τοξικομανείς υπάλληλοι της τρόικας;» απάντησε στον υφυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης τονίζοντας ότι η διαδικασία είναι «παράνομη» και ο Θ. Σκορδάς «αλαζόνας». «Επιφυλασσόμαστε για την στάση μας. Δεν είμαστε γλάστρες, δεν είμαστε ντεκόρ», πρόσθεσε, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος επεσήμανε: «Μας εμπαίζει ο υπουργός και το προεδρείο. Είχαν αφήσει από την προηγούμενη εβδομάδα κενή την Τετάρτη. Τι είμαστε; Κορόιδα;».
«Δεν βρήκα να είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στις μνημονιακές υποχρεώσεις», υπογράμμισε και ο Θ. Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ), σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση επιλέγει αυτό τον δρόμο του κατεπείγοντος γιατί στα χέρια της έχει ένα κακό προϊόν διαπραγμάτευσης και εμείς δεν συμφωνούμε».
«Γίνεται εκβιασμός με ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα των δανειοληπτών» εκτίμησε η Μίκα Ιατρίδη (Ανεξάρτητοι ΈΛληνες).
Αν η καθυστέρηση οφείλεται στην ΕΚΤ, να μας δώσουν παράταση χρόνου, επεσήμανε και η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη, προτείνοντας το νομοσχέδιο να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία. Ο Ν. Τσούκαλης επεσήμανε ότι «η υπαιτιότητα της ΕΚΤ δεν μπορεί να μεταφέρεται στην ελληνική Βουλή. Δεν μπορεί ο υπαίτιος να μας επιβάλει το κατεπείγον».
«Είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον θεσμό της αστικής δημοκρατίας. Είναι εμπαιγμός», τόνισε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.