Θέση για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις παίρνει σε άτυπη ενημέρωσή της, η Ιπποκράτους.
Σχολιάζοντας την λειτουργία της κυβέρνησης σημειώνεται ότι «το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα και αγωνίζεται για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Θεωρεί όμως ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική πρέπει να ταυτίζεται με ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ευρύτατης εθνικής αποδοχής. Θεωρεί επίσης ότι επιτυχία δεν υπάρχει χωρίς ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή των επιχειρήσεων και της απασχόλησης και χωρίς συντονισμένα μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».
Στη συνέχεια η Ιπποκράτους επαναλαμβάνει το αίτημα της για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας: «Τα πολλά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που εμφανίζονται σχεδόν κάθε μέρα, μπορούσαν, κατά το ΠΑΣΟΚ, να έχουν προληφθεί, αν είχε γίνει ήδη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας κι αν είχαν εφαρμοστεί απλοί κανόνες λειτουργίας της Βουλής και της Κυβέρνησης. Αυτό όμως είναι εφικτό και τώρα μέσα από το αμοιβαίο σεβασμό του ιστορικού και πολιτικού ρόλου των κυβερνητικών εταίρων μίας τρικομματικής κυβέρνησης που κανείς δεν μπορεί να εκλαμβάνει ως μονοκομματική, αυτοδύναμη κυβέρνηση παλαιού τύπου».
Αναφορικά με την έκθεση του ΔΝΤ, το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει « τομή στη διεθνή συζήτηση για τον τρόπο που η Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση της με κορυφαίο αλλά όχι βέβαια μοναδικό παράδειγμα την ελληνική περίπτωση θεωρεί το ΠΑΣΟΚ το εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις».
«Το πρώτο ζήτημα», κατά το ΠΑΣΟΚ, «είναι να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δύο είναι τα ανοικτά κομβικά ζητήματα: α. Η συμφωνία ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ζητηθούν από την Ελλάδα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία. β. Η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί οριστικά βιώσιμο τώρα που η Ελλάδα περνάει στη φάση των πρωτογενών πλεονασμάτων».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ιπποκράτους, «από τις αντιδράσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ αλλά και της Γερμανίας, στις αναδρομικές αξιολογήσεις του ΔΝΤ διαφαίνεται πόσο δύσκολος ήταν και είναι πάντα ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη που κυριαρχείται από πολιτικά συντηρητικές και οικονομικά νεοφιλελεύθερες απόψεις. Αυτό δείχνει και πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών και τη συγκρότηση μίας προοδευτικής εναλλακτικής στρατηγικής για το μέλλον της Ευρώπης. Από την άλλη βέβαια πλευρά, το έγγραφο του ΔΝΤ δείχνει τον τρόπο που θα έπρεπε να έχει αντιδράσει η Ελλάδα, ήδη από το 2008, εκτιμώντας σωστά και τα εσωτερικά δημοσιονομικά δεδομένα και τους διεθνείς συσχετισμούς».
Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει «αποφασισμένο να τοποθετηθεί με μόνο γνώμονα την αλήθεια στα θέματα αυτά προκειμένου να καταστεί εφικτή έστω και τώρα η εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής ευρύτατης στήριξης που βγάζει οριστικά και με ασφάλεια την πατρίδα μας από την κρίση».
Σε ό,τι αφορά την Χρυσή Αυγή, στην άτυπη ενημέρωση γίνεται λόγος για «ανατριχιαστική και απροκάλυπτη την αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος από τη Χρυσή Αυγή μέσα στην ίδια τη Βουλή των Ελλήνων. Θεωρεί ότι αυτή η επιλογή της Χρυσής Αυγής δείχνει ότι οι ωμά ναζιστικές πεποιθήσεις του ηγετικού πυρήνα της βρίσκονται σε απόσταση από την αντισυστημική και αντιθεσμική ροπή των δημοκοπικών οπαδών της Χ.Α. Έχει συνεπώς μεγάλη σημασία ο νομοθετικός στιγματισμός της ΧΑ, δηλαδή της ηγεσίας της, ως ακραίου ναζιστικού μορφώματος, του πιο ακραίου που εκπροσωπείται σε κοινοβούλιο ευρωπαϊκής χώρας». «Από την άποψη αυτή», επισημαίνεται, «το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται η επιλογή του σε σχέση με την αντιρατσιστική νομοθεσία. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι κατά τη συζήτηση της κοινής πρότασης νόμου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που προηγείται σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι τώρα και εφικτό και αναγκαίο, μέσα από τη μεταβολή της στάσης, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, να διαμορφωθεί μία ευρύτατα αποδεκτή βάση».
Το ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει την Κυριακή με την εκλογή των γραμματειών των δημοτικών, νομαρχιακών και περιφερειακών του οργανώσεων τη θεσμική του συγκρότηση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του πρόσφατου συνεδρίου του. Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, «τα νέα περιφερειακά όργανα καλούνται να αναλάβουν μεγάλο βάρος τόσο για τη λειτουργία μίας νέας μορφής αυτοχρηματοδοτούμενης οργάνωσης που βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για την προετοιμασία που απαιτείται να γίνει τους επόμενους μήνες ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα το Μάιο του 2014».
Από την άποψη αυτή το ΠΑΣΟΚ «δεν δίνει σημασία σε παραπολιτικές και αφελείς προσεγγίσεις, αλλά προωθεί σταθερά τις προτεραιότητες που έχει αναδείξει και στις οποίες είναι αφιερωμένη η ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο στο Δήμο Συκεών-Νεάπολης Θεσσαλονίκης.
Όπως σημειώνεται, «στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη άμεσης προώθησης των προγραμμάτων ανάσχεσης της ανεργίας, στην ανάγκη να βελτιωθεί όσο γίνεται περισσότερο το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στην ανάγκη να διατηρηθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, στην ανάγκη να είναι όσο γίνεται δικαιότερος ο ενιαίος φόρος ακινήτων, υπέρ των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
«Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει κατατεθεί και πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, επίκαιρη επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και ιδίως του ΕΟΠΥΥ που το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι είναι το πρώτο ίσως πρόβλημα στην καθημερινότητα του πολίτη και στο οποίο πρέπει να δοθεί άμεση έμπρακτη απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης», καταλήγει η άτυπη ενημέρωση.