Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται, σήμερα Τρίτη, η τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, με την οποία ζητά να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που άνοιξε το δρόμο για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί σχεδόν ένα 24ωρο μετά την απόφαση του ΣτΕ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσουν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν το λουκέτο και αξίωσαν την ακύρωση της ΠΝΠ.
Σε περίπτωση που η τροπολογία υπερψηφιστεί, τότε αυτομάτως ακυρώνεται η Πράξη και κατά συνέπεια παύουν να ισχύουν τα όσα δέχεται στην απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Προτάσεις νόμου με παρόμοιο περιεχόμενο έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κοινή το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά μόνο στην ΕΡΤ, αλλά όλους του οργανισμούς του Δημοσίου, δίνοντας το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
«Στο νομοσχέδιο, που συζητείται την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει εμπρόθεσμα την τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την κατάργηση ή συγχώνευση με υπουργική απόφαση – και μάλιστα ερήμην της Βουλής – εκατοντάδων δημοσίων φορέων και οργανισμών, καθώς επίσης και για την κατάργηση της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων.
Προτάσεις νόμου με παρόμοιο περιεχόμενο έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κοινή το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και τέλος οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Είναι γνωστό και από την εμπειρία ότι οι προτάσεις νόμου αργούν να έρθουν για συζήτηση στην Βουλή – αν έρθουν ποτέ – και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.
Για αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επέλεξε την κατάθεση τροπολογίας, ώστε να δοθεί λύση εδώ και τώρα με την ψήφιση της, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα στηρίξει κάθε άλλη πρωτοβουλία που θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση.
Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει ώστε να μην τεθεί για ψήφιση η τροπολογία αυτή.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα παρευρίσκεται σύσσωμη στην Ολομέλεια για να απαιτήσει την διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας στην τροπολογία.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τους 12 βουλευτές της, δεν μπορεί μόνη της να προκαλέσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας. Χρειάζονται τουλάχιστον 15 βουλευτές, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής. Επομένως η διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας θα εξαρτηθεί από την στάση των άλλων κομμάτων. Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του».