1. Αμεση αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους με ευνοϊκούς όρους
2. Ενεργό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών
3. Στρατηγική αναθέρμανσης της ευρω-οικονομίας
Η κρίση στην Αίγυπτο που βρίσκεται στα όρια της εμφύλιας σύρραξης και τείνει να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις και η κρίση χρέους της ευρωζώνης που δείχνει να «ξεφουσκώνει» μετά τη συντονισμένη γαλλο-γερμανική παρέμβαση θα συζητηθούν εκτενώς αύριο στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου.
Στη Σύνοδο Κορυφής της μιας ημέρας που εξελίσσεται σε σύνοδο «αντιμετώπισης… κρίσεων» – όπως χαρακτηρίζεται από κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες – η Ευρώπη καλείται να αποδείξει την παρεμβατική δύναμη που έχει στις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και να αναδείξει τη διάσταση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε ό.τι αφορά στην αντιμετώπιση της εσωτερικής οικονομικής κρίσης.
Ως προς το δεύτερο αυτό σκέλος οι ευρωπαίοι ηγέτες θα στείλουν το μήνυμα ότι «το παιχνίδι τελείωσε, θα υπάρξει αποφασιστική και άμεση αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους και οι χώρες θα πάψουν να είναι όμηροι των αγορών». Αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί είναι να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης. Οι αρχές αυτής της συμφωνίας, ο ενεργός ρόλος που θα ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και οι αναγκαίες αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Δημοκρατική λύση «εδώ και τώρα»
Αύριο οι ευρωπαίοι ηγέτες, με χρονική υστέρηση έναντι των ΗΠΑ που από τις πρώτες κιόλας μέρες της εξέγερσης στην Αίγυπτο έδωσαν το στίγμα τους με αλλεπάλληλες δηλώσεις -παρεμβάσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για λύση «τώρα», θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για «δημοκρατική λύση» στην Αίγυπτο. Οι «27» θα εκφράσουν την επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα διαδικασίες για επιστροφή της σταθερότητας στη χώρα που έχει παραλύσει τις τελευταίες 10 ημέρες και την ευχή να διατηρηθεί το status quo στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το «πόκερ» των αγωγών
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν και τις μεγάλες αποφάσεις για τη στρατηγική της ενέργειας και της διαχείρισης των ενεργειακών πόρων που συνδέονται με τις επενδύσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου.
Στη Σύνοδο της μιας ημέρας την οποία έχουν προετοιμάσει συστηματικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Βάν Ρομπέι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – από ελληνικής πλευράς η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου – οι ηγέτες των “27” θα κληθούν το πρωί της Παρασκευής να χαράξουν κοινή στρατηγική για την ενέργεια, τις διασυνδέσεις των αγωγών και τις μεγάλες επενδύσεις στους αγωγούς αερίου.
Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συμφωνία για το «Νότιο διάδρομο» δηλαδή τον αγωγό αερίου ITGI που θα που θα μεταφέρει 8 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία. Ο αγωγός θα περνά από την Τουρκία, την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία. Το έργο απαιτεί την κατασκευή αγωγού 600 χλμ. στην ξηρά και υποθαλάσσιο τμήμα μήκους 206 χλμ ώστε να συνδεθεί η Ελλάδα με την Ιταλία. Τη μεγάλη αυτή επένδυση, υποστηρίζει ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς το έργο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Στην ατζέντα υπάρχει και το καυτό θέμα της κατασκευής του αγωγού Nabucco μήκους 2.000 χλμ που σύμφωνα με τα σχέδια ξεκινά από το Ερζερούμ και συνδέει την Τουρκία με την Αυστρία. Διέρχεται από τη Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία. Ο κύριος προμηθευτής αναμένεται να είναι το Ιράκ, σε συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν.
Η Αίγυπτος ήταν πρόθυμη σε διπλωματικό επίπεδο να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά πλέον τα πάντα είναι ρευστά.
Πηγή: tovima.gr