Ανασχηματισμός – εξπρές από Σαμαρά και Βενιζέλο
Σε ριζικό ανασχηματισμό έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών (σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι οριστικές αποφάσεις είναι πιθανόν να ανακοινωθούν έως την Τετάρτη το αργότερο), οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, σφραγίζοντας και στο επίπεδο των προσώπων την πολιτική συνεργασία των δύο κομμάτων.
Σύμφωνα με το «Έθνος» οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά την αναλογία της εκπροσώπησης των δύο κομμάτων έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν καταλήξει ότι αυτή θα είναι περίπου στο επίπεδο τού 2:1.
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλουν να προωθήσουν άμεσα το νέο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά και διότι θέλουν να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται λόγω της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο κρίσιμα υπουργεία: το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Δικαιοσύνης μένουν χωρίς υπουργό, ενώ πρέπει να «τρέξουν» άμεσα τα θέματα που αφορούν τις μνημονιακές υποχρεώσεις τη χώρας, κυρίως στον τομέα του Δημοσίου.
Επίσης στενοί συνεργάτες και των δύο ηγετών τονίζουν ότι όσο πιο σύντομα διαμορφωθεί το κυβερνητικό σχήμα, τόσο πιο έντονη θα είναι η προβολή της εικόνας της «φυγής προς τα εμπρός», κάτι που είναι απαραίτητο να γίνει μετά και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας.
Σε επίπεδο προσώπων, η αρχή θα γίνει -προφανώς- από την επιλογή του κ. Βενιζέλου να αποδεχθεί τελικά τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Παλαιότερα, όταν η κυβέρνηση ήταν τρικομματική είχε επιφυλάξεις, με δεδομένη και τη σταθερή άρνηση του κ. Κουβέλη. Τώρα που τα δεδομένα άλλαξαν, ο κ. Βενιζέλος -σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ- εμφανίζεται πιο θετικός απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Στο οικονομικό επιτελείο, αμετακίνητος θεωρείται ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος από σήμερα θα πρέπει να διαχειριστεί και τις δύσκολες σχέσεις που έχει με τον Ευ. Βενιζέλο.
Αλλαγή φρουράς
Πιθανή θεωρείται η παραμονή του Χρ. Σταϊκούρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο μέλος της πολιτικής ηγεσίας δεν αποκλειόταν να οριστεί ο Φ. Σαχινίδης, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε θέση αναπληρωτή υπουργού. Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ο κ. Γ. Βρούτσης έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο επιθέσεων από τον Ευ. Βενιζέλο και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην παραμονή του.
Στο υπουργείο Υγείας, ο Ανδρ. Λυκουρέντζος θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του ίσως στη Φ. Γεννηματά, το όνομα της οποίας ακούγεται όμως και για το υπουργείο Εσωτερικών, από το οποίο θα αποχωρήσει ο Ευρ. Στυλιανίδης. Ο Κ. Μουσουρούλης αποχωρεί επίσης από το υπουργείο Ναυτιλίας και τη θέση του θα καταλάβει κάποιος εκ των Μ. Βαρβιτσιώτη ή Γ. Πλακιωτάκη.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, καθώς είναι γνωστό ότι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης θα διαχειριστεί και το «αγκάθι» του αντιρατσιστικού.
Η ΝΔ προκρίνει τον Χ. Αθανασίου για τη θέση αυτή, αλλά συναντά – μέχρι στιγμής- αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ.
Προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός», είναι πιθανόν να προκριθεί πρόσωπο που δεν έχει έντονη κομματική «σφραγίδα», όπως είναι π.χ. ο καθηγητής κ. Αλιβιζάτος. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από την πλευρά της ΝΔ είναι είτε να το αναλάβει ο Δημ. Σταμάτης, ο οποίος ασχολήθηκε και με το θέμα καθόλη τη διάρκεια της θητείας Μανιτάκη, είτε να αναβαθμιστεί σε υπουργό ο Μ. Βολουδάκης.
«Σπάσιμο» των υπερυπουργείων
Ακόμη, θεωρείται πιθανό πλέον το «σπάσιμο» των υπερυπουργείων Ανάπτυξης – Υποδομών και Παιδείας – Πολιτισμού. Εάν αυτό συμβεί ο κ. Χατζηδάκης θα διατηρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ στο Υποδομών θα τοποθετηθεί κάποιος εκ των Μ. Βορίδη ή Κυρ. Μητσοτάκη, με αναπληρωτή υπουργό στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.
Στο Παιδείας, ο Κων. Αρβανιτόπουλος παραμένει, θα αποκτήσει όμως ως αναπληρωτή υπουργό την κυρία Ευ. Χριστοφιλοπούλου, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Τζαβάρας θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο σε στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Μανιάτης φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει τον κ. Λιβιεράτο στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ αμετακίνητοι θα είναι ο Ν. Δένδιας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ολγ. Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού. Τέλος, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εάν παραμείνει ο κ. Τσαυτάρης στη θέση του υπουργού, όλα δείχνουν ότι θα μείνει εκτός κυβέρνησης ο κ. Χαρακόπουλος.
Τέλος, αλλαγή είναι πιθανόν να υπάρξει και στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς στη θέση του κ. Κεδίκογλου είναι πιθανόν να τοποθετηθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, και όχι κατ’ ανάγκη βουλευτής.
Από τη ΝΔ, εκτός από τα προαναφερθέντα στελέχη, πιθανότητες συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ακόμη οι κ. Κικίλιας, Κοντογιάννης, Γεωργιάδης και Βούλτεψη. Από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται έντονα το όνομα του Μ. Χρυσοχοΐδη και επίσης των κ. Κουκουλόπουλου και Μωραΐτη.