«Η απόφαση για την επανασύσταση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι μία σωστή απόφαση και σε επίπεδο συμβολισμού, αλλά και σε επίπεδο ουσίας γιατί ο πολιτισμός είναι συνδεδεμένος με την ιστορική διαδρομή αυτού του έθνους». Αυτό είπε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά την ανάληψη, σήμερα Τετάρτη, των καθηκόντων των δύο νέων υφυπουργών του -Συμεών Κεδίκογλου και Κώστα Γκιουλέκα.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος ευχαρίστησε τον απερχόμενο υφυπουργό Παιδείας κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου «για την προσφορά του, για την άριστη συνεργασία που είχαμε και για όλα αυτά τα εμπόδια που διεξήλθαμε μαζί, και όλα αυτά τα οποία, κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, μπορέσαμε και κάναμε».
«Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση απόσυρση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό έργο το οποίο παρήχθη όλο αυτό το διάστημα» είπε αποχωρώντας ο κ. Παπαθεοδώρου. «Με τον κ. υπουργό και τον ειδικό γραμματέα είχαμε πάντα μια άψογη συνεργασία. Αυτή η συνεργασία είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει το κλίμα στην εκπαίδευση», συνέχισε.
Στην ομιλία του ο ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε εκτεταμένα στις αλλαγές που έγιναν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας πέρυσι το καλοκαίρι. «Η συντριπτική πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας ήταν υπέρ της μεταρρύθμισης», δήλωσε. «Διότι 80-85% ήταν η μεσοσταθμική συμμετοχή της κοινότητας υπέρ των αλλαγών. Στη συνέχεια κάναμε ένα μεγάλο βήμα για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με το σχέδιο “Αθηνά”, και παράλληλα προσπαθήσαμε μέσα στη δημοσιονομική κρίση, να πάρουμε μέτρα κοινωνικά, μέτρα τα οποία διευκολύνουν την ελληνική οικογένεια, τους έλληνες πολίτες. Κατορθώσαμε και αυξήσαμε, σχεδόν διπλασιάσαμε, τους δικαιούχους σίτισης, δώσαμε τη δυνατότητα μεταγραφών, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα οι ελληνικές οικογένειες, αυξήσαμε -κατά το δυνατόν- τη στέγαση φοιτητών, προσπαθήσαμε μ’ άλλα λόγια να πάρουμε και κοινωνικά μέτρα, παρά την έντονη δημοσιονομική κρίση», πρόσθεσε.
Στον σύντομο απολογισμό του και στη διάρκεια της συνεργασίας του με τον κ. Παπαθεοδώρου τους προηγούμενους μήνες αναφέρθηκε ακόμη στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση και στην επαναφορά της, την οποία χαρακτήρισε ως «μία σημαντική τομή», αλλά και στην επαναφορά των προτύπων σχολείων.
Ο υπουργός Παιδείας καλωσόρισε τους κκ. Κεδίκογλου και Γκιουλέκα και ευχήθηκε μια «εξίσου εποικοδομητική δημιουργική συνεργασία, επ’ ωφελεία του εκπαιδευτικού συστήματος και των ελλήνων πολιτών».
«Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως και πρωτίστως τον υπουργό και για τα καλά του λόγια αλλά και για τη συνεργασία του τους τελευταίους 12 μήνες, η οποία ήταν πάντα σταθερή, πάντα εποικοδομητική και πάνω απ’ όλα, παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες που είχαμε οι δυο μας, στηρίχτηκε στην κατανόηση, στον σεβασμό και στην αποδοχή της άλλης άποψης» είπε από την πλευρά του ο κ. Παπαθεοδώρου.
Αναφέρθηκε κι αυτός στο νομοθετικό έργο του χρόνου που πέρασε και πρόσθεσε: «Αν μου επιτρέπετε μία γνώμη στους νέους συναδέλφους που ήρθαν. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν πολύ στα λόγια του Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος έλεγε: “Δεν μπορείς να ζήσεις στο μέλλον αν πρώτα δεν το έχεις ονειρευτεί”. Από την άλλη θα τους έλεγα ότι το μέλλον αυτού του υπουργείου είναι οι άνθρωποί του. Συνεργάστηκα με την εκπαιδευτική κοινότητα γιατί θεωρούσα πως ο εκπαιδευτικός δεν είναι ο παραδοσιακός δημόσιος υπάλληλος. Ο εκπαιδευτικός είναι αυτός ο οποίος προσφέρει, και προσφέρει σε μια ειδική αποστολή, που η πολιτεία του έχει εμπιστευτεί. Αυτόν τον εκπαιδευτικό, οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δει αλλαγή στην ζωή του, έχει δει δυσμενείς συνθήκες, αυτόν τον εκπαιδευτικό, ακόμα και όταν διαφωνούμε με επιλογές του τις συνδικαλιστικές, θα πρέπει να σεβαστούμε τον ρόλο του και να συνεργαστούμε μαζί του».
«Ακούτε πολλές φορές, αλλά νομίζω εδώ σε αυτό το υπουργείο το εννοούμε, ότι έχει περάσει η εποχή των λόγων και ήρθε η εποχή των έργων. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε σκληρά γιατί η ελληνική κοινωνία πραγματικά περνάει δύσκολες ώρες και έχουμε συναίσθηση των ευθυνών» είπε από την πλευρά του ο κ. Κεδίκογλου. «Είναι εκεί, απέναντι, και είναι έτοιμη να μας κρίνει, και καλά κάνει. Είναι δύσπιστη και πρέπει εμείς με το ρόλο μας να αποδείξουμε ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για αυτό τον τόπο και να ξαναφέρουμε έστω μια αίσθηση αισιοδοξίας σε αυτήν την δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Θέλω να σας πω ότι και αυτό μπορεί να έχει και μικρότερη σημασία, ότι προσωπικά χαίρομαι που ξεκινάω την περιπέτειά μου στους πολιτικούς στόχους από το Υπουργείο Παιδείας γιατί πραγματικά αγαπώ τον χώρο της εκπαίδευσης».
«Μπορεί να έχουμε κομματικές και ιδεολογικές διαφορές, όμως αυτή τη στιγμή τις παραμερίζουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συνεργασία από διαφορετικά κόμματα σε αυτό και προφανώς δεν θα είναι και η τελευταία φορά. Άλλα ένας ακόμα λόγος είναι ότι στον χώρο της εκπαίδευσης δεν χωράνε κομματικές γραμμές, δεν χωράνε αποχρώσεις» κατέληξε ο κ. Κεδίκογλου.
«Έρχομαι εδώ με την εντολή του Πρωθυπουργού, να συνεργαστώ με έναν άνθρωπο που έχει μια πετυχημένη πορεία, τον Κώστα Αρβανιτόπουλο, με τον οποίο γνωρίζομαι από παλιά. Πραγματικά, είναι χαρά να συνεργάζεσαι με έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις κοινό τόπο και μπορείς πολλά πράγματα να τα εμπιστευτείς ως σκέψεις, ως απόψεις, ως σχεδιασμό» είπε από την πλευρά του ο κ. Γκιουλέκας.
«Σε αυτό το χώρο χωράει και το όραμα, χωράει και όνειρο, χωράει και η πίστη και η ελπίδα. Γιατί πάνω απ’ όλα, όπως είπε και ο Συμεών Κεδίκογλου, ο συνάδελφός μου, είναι ένας χώρος που ό,τι κάνεις, το κάνεις για την αυριανή Ελλάδα» κατέληξε.