Στην αυτονόμηση και ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από κυβερνήσεις και κόμματα στοχεύει το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ, το νομικό σχήμα υπό την ομπρέλα του οποίου θα λειτουργήσουν δημόσια κανάλια, ραδιοσταθμοί, sites κ.ά.
Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν συγκεκριμενοποιεί το είδος και τον αριθμό των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και του προσωπικού -αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο-, είναι ανεξάρτητο από τη συζήτηση για το μεταβατικό σχήμα της δημόσιας τηλεόρασης. Το κείμενο μάλιστα βρισκόταν μέχρι χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στα άρθρα του δεν υπάρχουν εκπλήξεις, καθώς περιλαμβάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διατάξεις του κειμένου της επιτροπής Ν. Αλιβιζάτου που είχε καταθέσει πέρυσι στη Γ.Γ. της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης.
Το νέο ΔΣ
Στο νομοσχέδιο, πάντως, έχει προστεθεί μια σημαντική μεταβατική διάταξη, καθώς προβλέπει ένα νέο όργανο, μια «επιτροπή σοφών», το Εποπτικό Συμβούλιο. Τα 7 μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΣ) για τον πρώτο χρόνο (2013-2014) θα οριστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το πρώτο ΔΣ θα διαμορφωθεί από το ΕΣ μαζί με τον υφυπουργό για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Στη συνέχεια, μετά την παρέλευση ενός έτους, η ΝΕΡΙΤ θα ζητήσει από διεθνή εταιρεία αξιολόγησης λίστα με 10 άτομα εγνωσμένου κύρους από τα οποία θα επιλεγούν τα επτά.
Το ΕΣ μαζί με τον υφυπουργό για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (εν προκειμένω, τον κ. Καψή) θα επιλέξουν διευθύνοντα σύμβουλο και μέλη Δ.Σ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, στόχος είναι η πλήρης απεξάρτηση του «διοικητηρίου» από κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη, προκειμένου να απαλλαγεί ο φορέας από παθογένειες και «αμαρτίες» του παρελθόντος.Το αρχικό κεφάλαιο της «ΝΕΡΙΤ – Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Internet και Τηλεόραση ΑΕ» θα προκύψει μετά την απογραφή και αποτίμηση των περιερχόμενων σε αυτήν περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ.
Το σχέδιο νόμου αφορά αποκλειστικά στη νέα δομή της δημόσιας τηλεόρασης και όχι στο «μεταβατικό» σχήμα, με το οποίο διαφωνούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή τους απόφαση, ενώ σε νέα συνάντησή τους με τον κ. Καψή θα κατεθέσουν τη δική τους πρόταση [βλέπε σχετικά: «Όχι» στην πρόταση Καψή λένε οι δημοσιογράφοι].