Και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος – Κοινό πόρισμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
Έπεσε σήμερα η αυλαία της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Στο πόρισμά της, η πλειοψηφία της Επιτροπής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) ζητά την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, δύο σε βαθμό κακουργήματος και ένα σε βαθμό πλημμελήματος.
Τα τρία αδικήματα είναι:
• νόθευση σε βαθμό κακουργήματος,
• απιστία σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και
• παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος
Στο πόρισμα έχει περιληφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων. Τα τρία κόμματα υποστηρίζουν ότι η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος δεν παρήλθε και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει λόγος για παραγραφή των αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Επιπλέον, σε κεφάλαιο με τον τίτλο «Παρατηρήσεις από τη λειτουργία της Επιτροπής» επισημαίνεται ότι «καταβλήθηκε προσπάθεια από μερίδα των συμμετεχόντων μελών-βουλευτών στην προανακριτική να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη για να κατευθύνουν την κοινή γνώμη σε συμπεράσματα» με διαρροές και έντεχνη παραπλάνηση.
Ακόμη, διατυπώνεται η παρατήρηση ότι το ΣΔΟΕ χρειάστηκε μήνες, προκειμένου να καταθέσει το πόρισμά του για τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα (σ.σ. συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου), αν και η φοροδιαφυγή αποτελεί κομβικό πρόβλημα για τη χώρα μας και μολονότι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές επιτρέπουν την ταχύτατη αντιπαραβολή στοιχείων.
Ως εκ τούτου, υπογραμμίζεται η ανάγκη για την άμεση ενίσχυση του ΣΔΟΕ με κατάλληλα ειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό. Σε αντίθεση με το ΣΔΟΕ, η Επιτροπή επισημαίνει τη σημαντική συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία μέσα σε λίγες μέρες παρέδωσε τα πορίσματα των ερευνών της.
Ειδικά, για το γεγονός ότι στο πόρισμα δεν περιλαμβάνεται και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων, τα τρία κόμματα αναφέρουν ότι «τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, κατά παγία νομολογία συρρέουν. Εκτιμάται ότι η εξαφάνιση του cd που θα ηδύνατο να χαρακτηριστεί ως υπεξαγωγή εγγράφου είναι μη τιμωρητή υστέρα πράξη, αφού διεπράχθη προς χάριν μη αποκάλυψης της διαπραχθείσας νόθευσης».
Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πόρισμα αναφέρεται: «Είναι πρωτοφανές και σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου απεχώρησε κατά τον μήνα Ιούνιο του 20011 από το υπουργείο Οικονομικών, δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη της λίστας τον διάδοχό του υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Αντ’ αυτού κράτησε στην κατοχή του το usb που ήταν νοθευμένη απομίμηση του γνήσιου cd, και συνδιελέγετο για την τύχη του με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, ως εάν να παρέμενε ακόμη υπουργός Οικονομικών».
Επίσης, αναφέρεται ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, στην κατάθεσή του απέκρυψε ότι απευθύνθηκε εγγράφως προς το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, «για να ενισχύσει προφανώς την εκδοχή της άτυπης παράδοσης του επίμαχου cd για τη λίστα των Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό».
Οξύτατοι χαρακτηρισμοί μετά το πόρισμα της πλειοψηφίας
Ξεχωριστό πόρισμα κατέθεσε το ΚΚΕ, που βλέπει ενδείξεις για τη διάπραξη των ίδιων τριών αδικημάτων από τον Γ.Παπακωνσταντίνου.
Το πόρισμα του ΚΚΕ καταλήγει επίσης ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν σοβαρές τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου.
Ανταλλαγές οξύτατων χαρακτηρισμών σημάδεψαν και την τελευταία συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.
Οι φωνές των Βουλευτών ακούγονταν έξω από την αίθουσα, ενώ οι αντεγκλήσεις συνεχίσθηκαν στους διαδρόμους της Βουλής, με αφορμή το ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) αρνήθηκε να παρουσιάσει το πόρισμα που είχε ετοιμάσει στα άλλα μέλη.
Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης, το πορισματικό κείμενο της πλειοψηφίας κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις 12.20.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης είπε στους δημοσιογράφους πως όλα τα μέλη της Επιτροπής ήταν ενήμερα για το «διά ταύτα» του πορίσματος, όμως εντονότατη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «χουντικές μεθόδους» από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχειρεί να επαναφέρει τη χούντα. «Άντε από δω βρε νούμερο», ακούσθηκε να της φωνάζει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας.
Στον διάδρομο της Βουλής ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου ακούστηκε να φώναζει στον Θοδωρή Δρίτσα του ΣΥΡΙΖΑ «πού είναι το πόρισμά σας; Έχετε ή δεν έχετε;».
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι έχει ετοιμαστεί πλήρες πόρισμα, αλλά δεν μπορεί να κατατεθεί διότι έτσι νομιμοποιείται πολιτικά και διαδικαστικά η «αυθαιρεσία της πλειοψηφίας» να μην παρουσιάσει το πόρισμα για να συζητηθεί. «Πώς είναι δυνατόν να ψηφίσουμε ένα κείμενο που δεν έχουμε δει; Αυτοί μπορεί να αθωώνουν τον Παπακωνσταντίνου» συνεπικούρησε ο έτερος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε στους δημοσιογράφους ότι διέκοψε τη συνεδρίαση όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να τον υβρίζουν αποκαλώντας τον «επίορκο» και «εισαγγελέα της χούντας».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μέλη της Επιτροπής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσας και Στ. Κοντονής, προέβησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής.
Σύμφωνα με τους βουλευτές, περιέγραψαν στον κ. Μεϊμαράκη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με την κατάθεση πορίσματος από την πλευρά της πλειοψηφίας (χωρίς να υπάρξει διαβούλευση) και εκείνος εξέφρασε την έκπληξή του επειδή δεν συζητήθηκε το κείμενο.
Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει κανονική διάσκεψη για το πόρισμα προκειμένου να μην υπάρχει αμφισβήτηση της διαδικασίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής επιφυλάχθηκε για να απαντήσει στο αίτημα.
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013, 13:09