Εάν μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό τότε ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Το ΦΠΑ στην εστίαση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη σημερινή συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να εξασφαλιστεί συμφωνία που θα επιτρέψει στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση (έστω και τμηματικά) της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης για το φλέγον ζήτημα του Δημοσίου. Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν αύριο Σάββατο.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργείου Οικονομικών:
– Το ΦΠΑ στην εστίαση είναι πάντα στο τραπέζι αλλά χρειάζονται ισοδύναμα μέτρα.
– Δεν συζητείται για φέτος η επιβολή της εισφοράς 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις για να καλυφθεί η τρύπα στον ΟΑΕΕ αλλά ούτε και η μείωση στις συντάξεις για τους ένστολους.
– Στο χώρο της υγείας στο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα μπει μόνο το claw back (για το οποίο όμως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τις ιδιωτικές κλινικές).
– Ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις του 2013 ψαλιδίζεται. Πλέον ο στόχος κατεβαίνει στο 1,6 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. και το 1 δισ. ευρώ πηγαίνει για το 2014. Το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς αναμένεται να γίνει η νέα προσπάθεια πώλησης της ΔΕΠΑ, ενώ μέσα στο 2014 θα προχωρήσει το θέμα των ΕΛΠΕ και η Εγνατία Οδος. Πηγές του υπουργείου σημείωναν για τις αποκρατικοποιήσεις πως υπάρχει πρόοδος στο θέμα του ΟΠΑΠ.
– Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος θα μπει στο πολυνομοσχέδιο.
– Στο μνημόνιο θα γίνεται αναφορά στην ανάγκη αναδιάρθρωση της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, χωρίς περαιτέρω όμως λεπτομέρειες, καθώς θα πρέπει πρώτα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ετοιμάσει το σχέδιο λειτουργίας του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό κλιμάκιο της Ομάδας Δράσης θεωρεί εφικτό να είναι έτοιμοι οι κατάλογοι με τα ονόματα των 12.500 υπαλλήλων που θα βγουν σε κινητικότητα, στα τέλη Ιουλίου.
Η προϋπόθεση αυτή φαίνεται να είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι 12.500 μετακινήσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Άλλωστε, είναι ήδη γνωστά τα ονόματα των 5.000 εκπαιδευτικών που μετατάσσονται και των 3.500 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας.
Όσον αφορά στη Δημοτική Αστυνομία, στην κατάργηση της οποίας αντιδρούν τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και η ΚΕΔΕ, οι περίπου 3.500 υπάλληλοι σχεδιάζεται να μετακινηθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να συνδράμουν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, στον έλεγχο των καταστημάτων, στην επίδοση εγγράφων και στη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μετάταξη των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας έχει ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού.
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013, 14:11