«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τόσο τις δανειακές ανάγκες της χώρας, όσο και το έλλειμμα αξιοπιστίας που άφησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε ότι κατάφερε να αντεπεξέλθει σε όλα αυτά τα προβλήματα.
Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ικανοποιημένος από την προοπτική δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικών κρίσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ αυτής της προοπτικής. «Σήμερα η Ελλάδα έχει προτάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες να επιτευχθεί τελική συμφωνία, η οποία θα δώσει λύση, άπαξ δια παντός, στα προβλήματα των κρατικών χρεών των μελών της ευρωζώνης.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις σημερινές συζητήσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά εκφράστηκαν μερικές γενικές σκέψεις και ιδέες. Ερωτηθείς αν αυτές οι ιδέες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των μισθών στην Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα και την Ινδία με μειώσεις στους μισθούς και ότι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας είναι «να επενδύσουμε στην ποιότητα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τις προτάσεις που τέθηκαν στη Σύνοδο, η Ελλάδα τις έχει ήδη εφαρμόσει σε ποσοστό 90% και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε από αυτές τις προτάσεις. Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και με το παραπάνω και αυτά που συζητήθηκαν σήμερα δεν μεταφράζονται επ’ ουδενί σε νέα μέτρα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει πιο στενή συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση, όμως, όπως διευκρίνισε «δεν υπάρχει ένα κουστούμι για όλες τις χώρες».
Εξάλλου, ερωτηθείς για το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου απόσβεσης των δανείων προς την Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου αφού σημείωσε ότι τη θεωρεί δεδομένη, εξέφρασε την ελπίδα να συνοδευτεί και με άλλες θετικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν και μια σειρά από άλλες ιδέες οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες. Ο Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε την ελπίδα, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου να βρεθεί τελική λύση στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το θέμα της επιμήκυνσης είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου συνολικής λύσης, η οποία θα αφορά και το χρέος της Ιρλανδίας, και ενδεχομένως άλλων χωρών.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου τα διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν τα έχω ακούσει δεν τα έχω στο μυαλό μου». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές. «Τολμάμε αλλαγές στη χώρα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αυτά τα μέτρα και είναι αποφασισμένη, να τα υλοποιήσει, μέσα από δημοκρατικό διάλογο και διαβούλευση.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση το έχει αποκλείσει, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν άλλες θετικές επιλογές και οι οποίες σχετίζονται με τις αρμοδιότητες που θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας.
Τέλος, σε ο,τι αφορά τη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ανάγκη η ΕΕ να επενδύσει στην καινοτομία, σε νέες τεχνολογίες και σε εκπαίδευση γύρω από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να αναπτυχθεί μία πράσινη οικονομία που θα καταστήσει την Ευρώπη περισσότερο ανταγωνιστική. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η έκδοση ενός ευρωομολόγου θα μπορούσε, ενδεχομένως, να χρηματοδοτήσει τις ενεργειακές υποδομές. Επίσης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία να υποστηριχθούν οι υποδομές και οι αγωγοί και να περιληφθούν στις αποφάσεις οι πρόνοιες για τις νησιώτικες περιοχές, όπως είναι η Μάλτα , η Κύπρος, αλλά και τα ελληνικά νησιά.