Να μην καταργηθεί το σχήμα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ ως εδώ, αλλά να δημιουργηθεί ένας φορέας κοινής δράσης, πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, μιλώντας απόψε στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Γλέζος επεσήμανε πως «εμείς, οι “Ενεργοί Πολίτες” (σ.σ. αποτελεί μια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε πει ότι η σχέση κόμματος – λαού έχει αλλάξει. Αν παλιότερα τα κόμματα χρειάζονταν ως καθοδηγητές, σήμερα υπηρετούν το λαό».
Όπως είπε «αν ακούγεται ότι πρέπει να πάμε στο κόμμα των μελών, εμείς το ζητάμε χίλιες φορές». Αλλά, όπως συμπλήρωσε, «αν δεν κατοχυρωθεί, δεν θεσμοθετηθεί αυτό, τότε δεν θα έχει καμία αξία το κόμμα των μελών. Κανείς δεν θέλει να είναι χειροκροτητής και να μην συμμετέχει. Αν θέλουμε να θεσμοθετήσουμε ότι τα μέλη αποφασίζουν και κανένας άλλος, χρειάζεται η θεσμοθέτηση κανόνων».
Στο σημείο αυτό, έκανε και μια αναφορά στη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «στην εισήγηση του Αλέξη υπήρξε μία αποστροφή που έλεγε ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ανήκουν στο λαό. Όποιοι συνέβαλαν στο γράψιμο αυτής της εισήγησης, αγνοούν τους Κορυσχάδες. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από τον ίδιο το λαό. Το πρόβλημα είναι πώς θα υπάρξει άσκηση των εξουσιών από τον λαό».
Στην κατεύθυνση αυτή, εξήγησε ο Μ. Γλέζος, τα όργανα που εκλέγονται δεν πρέπει να είναι μονοπρόσωπα αλλά τουλάχιστον τριμελή καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είμαστε σε κόμμα αρχηγικό αλλά σε κόμμα συλλογικό». Επιπλέον, ανέφερε πως χρειάζεται εναλλαγή των προσώπων στα όργανα και μάλιστα στην πράξη.
Ο κ. Γλέζος σημείωσε πως «δεν είναι αντιθετικό να είσαι μέλος και να ανήκεις σε μια πολιτική δύναμη σαν αυτές που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ» καθώς «οι δυνάμεις αυτές αποτελούν εγγύηση για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως ανέφερε «εμείς ιδρύσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις διαφορές μας αποφασίσαμε κοινή δράση, να τείνουμε χέρι συνεργασίας προς τις δυνάμεις της Αριστεράς και να φέρουμε τον λαό στην εξουσία. Με βάση αυτά, και την διακήρυξη για ανατροπή κυβέρνησης, τρόικας και του συστήματος, φτάσαμε από το 3% στο 27%, σημείο στο οποίο ο Συνασπισμός μόνος του δεν τα είχε καταφέρει να φτάσει».
Κλείνοντας τόνισε: «Δικαίωμά σας να κάνετε ότι κάνετε. Είμαστε εμείς εδώ, που δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε. Τι θα κάνετε; Διαφωνείτε μαζί μας; Εσείς διαφωνείτε μαζί μας, όχι εμείς με εσάς! Και για αυτό το λόγο, επειδή είναι θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας, οι δυνάμεις που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγύηση της δημοκρατίας μέσα μας, ευελπιστώ ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστρέψουμε την ελπίδα που έχουμε δημιουργήσει στο λαό» και πρότεινε «να μην καταργηθεί το σχήμα, να μην διαλυθούν οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά να υπάρξει ενιαίος φορέας κοινής δράσης και όχι χωριστός. Χωρίς χωριστές συγκεντρώσεις και εμφανίσεις, με κοινές δράσεις όλων μας, μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και να τον φέρουμε στην εξουσία».
Κατά της διάλυσης των συνιστωσών ο επικεφαλής της ΚΕΔΑ
Από την πλευρά του ο Γιάννης Θεωνάς, επικεφαλής της ΚΕΔΑ (Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς), εξέφρασε την αντίθεσή του με την διάλυση των συνιστωσών. «Μεγάλα ενιαία κόμματα υπήρξαν και πριν και είδαμε που κατέληξαν», είπε και τάχθηκε κατά της διάλυσης των συνιστωσών, οι οποίες, όπως σημείωσε, έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ που είναι.
Ο Γ. Θεωνάς τόνισε πως θέλει από αυτό το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πιο δυνατός, πιο ενισχυμένος και με μεγαλύτερη διεύρυνση προς τα Αριστερά, γιατί γίνεται η διεύρυνση αλλά προς άλλη μεριά.
Επιπλέον, επεσήμανε πως «πρέπει να δεσμευτούμε για τα θέματα σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, βάσει του προγράμματος της Αθηναϊδας (σ.σ. είχε παρουσιαστεί εκεί πριν ένα χρόνο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και των αποφάσεων της 15ης Ιουλίου 2008 για τους άμεσους στόχους».