Διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, ύστερα από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο ενέκρινε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως προγραμματική θέση.
Η μειοψηφήσασα πρόταση υποστήριζε την κατ’ αρχήν αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους, τη χρήση αυτής της αμφισβήτησης ως πολιτικού όπλου και τέλος τη μονομερή διαγραφή του χρέους, αν κάθε άλλη προσπάθεια αποβεί μάταιη.
Υπερψηφίστηκε η διακήρυξη για τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ
Υπερψηφίστηκε, από το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η ιδεολογική – ιδρυτική Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Οξεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα του συνεδρίου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ.Τσίπρας είπε ότι, η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο καθώς είναι «εντεταλμένοι των δανειστών», ενώ «με άνεση γκάνγκστερ της εποχής του Αλ Καπόνε πέρασαν από το success story στην εξόντωση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων γιατί αυτό απαιτούν οι δανειστές».
Χαρακτηρίζοντας «οδοστρωτήρα» την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι φέρνει στην Βουλή ένα «κατάπτυστο νομοσχέδιο που είναι σύνολο αγριοτήτων το οποίο «στέλνει στον Καιάδα ανθρώπους που δεν είναι ούτε επίορκοι, ούτε τεμπέληδες, ούτε διορισμένοι, αλλά έχουν περάσει από το ΑΣΕΠ, όμως ανήκουν στην κατηγορία των προγραμμένων για να συμπληρωθεί ο αριθμός των εκτελεσμένων που θέλει η Τρόικα».
Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, «ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη» και η οποία στηρίζεται από την Μέρκελ και τους δανειστές για να ολοκληρώσει την καταστροφή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο.
«Στον αμήχανο και εκτός τόπου και χρόνου κυβερνητικό εκπρόσωπο και στους εταίρους του από το ΠΑΣΟΚ ευχόμαστε περαστικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Απερρίφθησαν τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας
Η μία τροπολογία αφορούσε στο ευρώ. Η θέση της Αριστερής Πλατφόρμας συγκεκριμένα ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, εντός της ευρωζώνης.
Η δεύτερη τροπολογία, που επίσης απορρίφθηκε, προέβλεπε το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας.