Στην Αθήνα η “τρόικα” για την τέταρτη δόση

Οι επικεφαλής της τρόικας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα και μέσα στην εβδομάδα θα ετοιμάσουν την έκθεσή τους για την πορεία της οικονομίας, όμως, όπως διαφαίνεται, δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης. Το θέμα είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κατά πόσον θα τηρηθούν αυτές από την ελληνική κυβέρνηση το ερχόμενο διάστημα.

 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γερμανίας Αλεξάντερ Ντιμπέλιους προειδοποιεί για τους κινδύνους που περικλείει μία πιθανή πτώχευση της Ελλάδας και προτρέπει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», λέει ο κ. Ντιμπέλιους στην εφημερίδα Bild. Εκτιμά, επίσης, ότι είναι απαραίτητο «ένα μείγμα βοήθειας, πειθαρχίας και πίεσης προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην οδό της αρετής».

 

Μολονότι η χώρα αποτελεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα έχει καταστεί σύμβολο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λέει ο κ. Ντιμπέλιους και «δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην αποτυχία ενός μεγάλου νομισματικού συστήματος». Προσθέτει πως «η έγκαιρη αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι το μικρότερο κακό. Τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν κατά πολύ».

 

Ο κορυφαίος τραπεζίτης – διευθύνει τη Goldman Sachs Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης – αποδίδει στη Γερμανία ιδιαίτερη ευθύνη για το ευρώ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ωφελείται από το ευρώ πολύ περισσότερο από όσο κοστίζει η κρίση. Τα πλεονεκτήματα για αυτήν είναι τεράστια, και η Γερμανία σήμερα να είναι τόσο ισχυρή ώστε θεωρητικά να μπορεί να αντέξει μόνη της την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Αυτό φυσικά δεν το θέλει κανείς και ούτε θα συμβεί, λέει ο κ. Ντιμπέλιους στη Bild, τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανόφωνη εφημερίδα.

 

Επικριτικά, πάντως, αντιμετωπίζει την πληθώρα προτάσεων που έρχονται από τις πολιτικές ηγεσίες για τη σταθεροποίηση του ευρώ. «Στις χώρες της Ευρωζώνης και στις Βρυξέλλες υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά σχέδια για τη διάσωση του Ευρώ. Οι συζητήσεις και οι νέες ειδήσεις που έρχονται συνεχώς προκαλούν ανησυχία στις αγορές και τους επενδυτές», λέει ο κ. Ντιμπέλιους.

 

Συνάντηση της «τρόικας» με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

 

Οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν χθες, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

 

Με τον κ. Παπακωνσταντίνου θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της επικύρωσης του αναθεωρημένου μνημονίου και της έγκρισης της τέταρτης δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, του δανείου. Αντικείμενο των επαφών με τον υπουργό Οικονομικών, είναι, κυρίως, η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, η «απελευθέρωση» των «κλειστών» επαγγελμάτων και το φορολογικό νομοσχέδιο.

 

Επίσης, η εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ), για την τριετία 2012- 2014. Τα μέτρα αυτά, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις προσεχείς εβδομάδες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και, βάσει του μνημονίου, να έχουν αποτελέσει νόμο του κράτους έως το τέλος Απριλίου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα περιγράψει ποσοτικά τα συγκεκριμένα μέτρα, κατανέμοντάς τα σε πεδία και σε έτη και θα τα εξειδικεύσει αργότερα. Από το συνολικό ποσό, το 1/3 αναμένεται να προέλθει από την αύξηση των εσόδων και το υπόλοιπο από τη μείωση των δαπανών. Στόχος είναι να υπάρξει απόδοση 2,6 δισ. ευρώ το 2012 και από περίπου 5 δισ. ευρώ το 2013 και το 2014.


- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ