Η στροφή που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής σημειώνοντας πως η Δημοκρατική Αριστερά καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο γιατί θέλει και επιδιώκει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού και δημοκρατικής επαναθεμελίωσης.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με την επιβολή ξαφνικού θανάτου υπηρεσιών. «Με ρουλέτα θα επιλέξετε ποια θα είναι η επόμενη υπηρεσία που θα καταργήσετε; Στην τύχη; Με δεδομένα συγκυριακά και εντελώς ανορθολογικά; Με αλλεπάλληλα μπρός – πίσω, ανάλογα με τις αντιδράσεις;», πρόσθεσε.
Στο πολυνομοσχέδιο, συνέχισε, αποτυπώνεται η αποδοχή από την κυβέρνηση της λογικής ότι πρώτα θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά θα διεκδικήσουμε ελαφρύνσεις στο χρέος και αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής.
Αυτή η λογική, υποστήριξε, δεν οδηγεί σε ασφαλή δρόμο ενώ επεσήμανε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, όπως δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω φορολόγηση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων.
Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε πως όσο η κυβέρνηση μεταθέτει στο μέλλον τα κρίσιμα θέματα, όσο συμφωνεί με τους εταίρους για ρυθμίσεις που ουσιαστικά δεν βελτιώνουν την κατάσταση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος νέων επώδυνων μέτρων.
«Δεν αντιλαμβανόμαστε εχθρικά τις σχέσεις μας με τους δανειστές. Στο τραπέζι όμως των διαπραγματεύσεων προσέρχεται κανείς με ολοκληρωμένη και καλά σχεδιασμένη πρόταση», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, η έκβαση της προσπάθειας της χώρας βεβαίως θα κριθεί όχι μόνο στις διεκδικήσεις έναντι των δανειστών και των εταίρων, αλλά και στην ικανότητα προώθησης μεταρρυθμίσεων.
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση τη βίαιη μετατροπή της κινητικότητας από ζωτικής σημασίας μέτρο για την αναγκαία ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού, σε μέσο οριζόντιων και χωρίς αξιολόγηση απολύσεων.
«Αντί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με σχεδιασμό και αξιολόγηση, επιλέγονται λύσεις αυταρχικές. Λύσεις βίαιης προσαρμογής που ικανοποιούν ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας», πρόσθεσε.
«Όσο συμμετείχε η Δημοκρατική Αριστερά στην κυβέρνηση και όσο ήταν ο Αντώνης Μανιτάκης στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν πέρασε η πρόθεση της τρόικας να γράψει στα παλιά της παπούτσια το κράτος δικαίου και να μετατρέψει τις απολύσεις σε ενσάρκωση της διοικητικής μεταρρύθμισης», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στον τομέα της φορολογίας, έκανε λόγο για προχειρότητα με ένα διαρκές «ράβε ξήλωνε» σε μια τόσο σημαντική υπόθεση.
Όπως είπε, η διατήρηση του καθεστώτος υπερφορολόγησης δείχνει ότι δεν κατανοείτε το μέγα πρόβλημα που είναι η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας της πλειονότητας των ελλήνων πολιτών. «Ο συνδυασμός λιτότητας, υπερφορολόγησης, αδύναμου εισπρακτικού μηχανισμού και εκτεταμένης φοροδιαφυγής, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία», παρατήρησε.
Τέλος, για τον ΕΟΠΥΥ, είπε πως η λύση του clawback είναι πρόχειρη και προσωρινή και δεν δίνει μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματα του Οργανισμού ενώ, όπως ανέφερε, πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη.