Οι δαπάνες του Ασφαλιστικού το πρώτο τετράμηνο του 2013 κινούνται εντός των προβλεπόμενων στόχων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.
Παράλληλα ο υπουργός δεσμεύθηκε για μια νέα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα μετά το καλοκαίρι, με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος και ενιαίο τρόπο είσπραξης των οφειλών.
Ο ίδιος παρατήρησε πως η ελληνική κοινωνία, πολύ γρήγορα ενθουσιάζεται, αλλά και πολύ γρήγορα δείχνει σημεία κόπωσης και απογοήτευσης. «Βρισκόμαστε σε κρίση πληρώνοντας το τίμημα δεκαετιών λανθασμένων πολιτικών, αλλά είμαστε λίγο πριν το τέλος της κρίσης – και ουαί και αλίμονο αν αφήσουμε την κρίση να μας καταβάλλει», ανέφερε.
«Ακούσατε τον Πρωθυπουργό: Έγινε πράξη η μείωση του ΦΠΑ. Δεν έγινε πράξη το 2 τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων, ούτε η μείωση στις αποδοχές και τις συντάξεις των στρατιωτικών. Την κρίσιμη όμως στιγμή που η Ελλάδα δίνει την ύστατη μάχη για να περάσουμε στην απέναντι όχθη, τα δημόσια έσοδα πρέπει να καταβάλλονται από όλους και γι’ αυτό έχω πει πως είναι κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα η εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία. Μία λέξη ταιριάζει σε αυτούς: Προδοσία. Γιατί δίνουμε την ύστατη μάχη για την πατρίδα», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε την επιλογή του καθορισμού του κατώτερου μισθού με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας πως κατά το παρελθόν, το σύστημα της διαβούλευσης και της διαιτησίας είχε μετατραπεί σε παγίδα στην αγορά εργασίας, καθώς πλήττονταν τελικά και οι εργαζόμενοι.
«Μέσα από ένα κρατικοδίαιτο ΟΜΕΔ και τη διαμεσολάβηση εργατολόγων που πλούτιζαν παρασιτικά, αύξαναν οι μισθοί την ώρα που κατέρρεαν ολόκληροι κλάδοι – και αυτό οδηγούσε τους εργαζόμενους στην ανεργία. Το σύστημα που θεσπίζουμε, ισχύει σε πάνω από 20 από τις 27 χώρες της Ευρώπης. Κανείς δεν εμποδίζει έναν επιχειρηματία να αυξήσει τον κατώτερο μισθό. Εμείς θεσπίζουμε το κατώτερο δίχτυ», κατέληξε.