Δυσχέρειες στην άσκηση του κυβερνητικού έργου – Άνω κάτω η ΚΟ της ΝΔ
«Οι βουλευτές της ΝΔ έχουν απασφαλίσει…», έλεγε χθες σε «γαλάζια» σύναξη, στο καφενείο της Βουλής, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, περιγράφοντας την κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το βράδυ της Τετάρτης, επί του πολυνομοσχεδίου, η επόμενη ημέρα στο εσωτερικό της ΝΔ θα είναι τελείως διαφορετική. Υφιστάμενες δομές ανατρέπονται και πολλά δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, αφού έμπειροι κομματικοί παράγοντες μιλούν για την… επανάσταση των «πληβείων».
Η πολυήμερη εσωτερική συζήτηση στη ΝΔ για διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ανέδειξε μια μεγάλη ομάδα «γαλάζιων» βουλευτών που όχι μόνο δεν φέρεται αποφασισμένη να υπακούει αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις της ηγεσίας, αν νομίζει ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, αλλά εμφανίζεται έτοιμη να υποβάλει και τις απόψεις της.
Είναι χαρακτηριστικά όσα έγιναν και το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου. Η κυβέρνηση απέσυρε, κάτω από την πίεση των βουλευτών της ΝΔ, τη διάταξη (άρθρο 108) του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε την καταβολή αποζημιώσεων στους απολυμένους εργαζομένους της ΕΡΤ ΑΕ πάνω από το πλαφόν των αποζημιώσεων που δίνονται στις ΔΕΚΟ.
Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο και στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν φθάσει μηνύματα ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της επίμαχης ρύθμισης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, που έγινε αποδέκτης των ενστάσεων και του προβληματισμού των βουλευτών, από το βήμα της Βουλής καταφέρθηκε κατά της διάταξης του νομοσχεδίου. Μάλιστα, εκφράζοντας και μεγάλο αριθμό βουλευτών, ανέφερε ότι ψηφίσαμε περικοπή συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 50 εκατ. ευρώ και δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την καταβολή αποζημιώσεων κατά επιπλέον 80 εκατ. ευρώ.
Το τελεσίγραφο των βουλευτών της ΝΔ – που δεν αποτελούν ομογενοποιημένη ομάδα, αλλά έχουν ετερόκλητες απόψεις για πολλά θέματα – ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου και τελικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι η διάταξη αποσύρεται προσωρινά, θα επαναδιατυπωθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό.
Η απόσυρση της διάταξης έγινε δεκτή σχεδόν με πανηγυρισμούς στους διαδρόμους από τους βουλευτές της ΝΔ που θεωρούσαν ότι πέτυχαν σπουδαία νίκη και τους ενίσχυσε με αυτοπεποίθηση. Ελεγαν μάλιστα ότι δεν θα διστάσουν να κινηθούν με ανάλογη διάθεση και αποφασιστικότητα και στο μέλλον. Εξάλλου, όπως έλεγαν στους διαδρόμους της Βουλής, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αρκετές διορθωτικές κινήσεις επί του πολυνομοσχεδίου, θέλοντας να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η κίνηση των βουλευτών σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αμφισβήτηση της ηγεσίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να υπάρχει από τους υπουργούς ουσιαστική διάθεση για συνεργασία, συζήτηση και διαβούλευση επί των νομοσχεδίων.
Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους όμως όλοι σχεδόν τονίζουν ότι πλέον για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της ΝΔ έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης και τμήμα των συνεργατών του Πρωθυπουργού, ενώ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά «καρφώματα» κυριαρχούν περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό.
Η πλειονότητα των βουλευτών επισημαίνει ότι υπάρχει δυσφορία για τμήμα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και όλοι αναμένουν και άλλες διορθωτικές κινήσεις και επιμένουν ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να κάνει «γενναίες κινήσεις» στην αλλαγή προσώπων, ακόμη και στο επιτελείο του. Παράλληλα, λένε ότι οι πρωτοβουλίες δεν πρέπει να περιοριστούν στον ανασχηματισμό που έγινε, αλλά υπάρχει η ανάγκη παραγωγής πολιτικής, καθώς και να γίνει πιο αποτελεσματική η κυβέρνηση.
Οι αντιδράσεις των βουλευτών που διαμαρτύρονται για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και για τη συμπεριφορά ορισμένων υπουργών, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. «Μεταφέρουμε την απογοήτευση που εισπράττουμε από τις επαφές μας με τους ψηφοφόρους μας»αναφέρει βουλευτής της Β’ Αθηνών, ενώ άλλος συνάδελφός του από την περιφέρεια σημειώνει: «Νομίζω ότι κάποιοι ζουν σε εικονική πραγματικότητα».