Παπανδρέου: Επαναστατικό βήμα ο Καλλικράτης

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, παρότι δαιμονοποιούνται, δίνουν την δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους δεν εκπροσωπούνται, να εκπροσωπούνται μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ παράλληλα καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο “Κάραβελ” η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με δημάρχους και περιφερειάρχες και με θέμα “Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “επαναστατικό βήμα” τον “Καλλικράτη” στην κατεύθυνση σύγκλισης της Ελλάδας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που “έχουν ώριμους αυτοδιοικητικούς θεσμούς”, τονίζοντας ότι “αυτή η διαδρομή πρέπει να διανυθεί, το ταχύτερο δυνατό για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος”.

 

Ο κ. Παπανδρέου, επισήμανε ότι η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ, εδώ και πολύ καιρό είναι προσανατολισμένη σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ η παγκόσμια τάση για τη συγκέντρωση του 50%, σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού σε πόλεις, αναδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας “δυναμικών πόλεων σε καινοτόμες περιφέρειες”.

 

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, διότι χωρίς αυτήν είναι “μάταιος ο περιορισμός των ελλειμμάτων” και ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις, με αναπτυξιακή προοπτική.

 

Ο κ. Παπανδρέου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους “δύσκολους αγώνες, τις δύσκολες αποφάσεις και τις επώδυνες θυσίες” της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι “οι θυσίες έχουν αποτέλεσμα, καθώς όχι μόνο μειώθηκε το έλλειμμα κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ”, αλλά προχώρησαν και διαρθρωτικές αλλαγές, όπως στο ασφαλιστικό, τα κλειστά επαγγέλματα, το κράτος και την διαφάνεια.

“Όλο το βάρος στους επόμενους μήνες θα δοθεί στα διαρθρωτικά”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω μεγάλων προβλημάτων και απέδωσε την δημοσιονομική κρίση σε σοβαρές στρεβλώσεις, που ήταν με την σειρά τους αποτέλεσμα μιας στρεβλής αναπτυξιακής λογικής.

 

“Ο “Καλλικράτης” είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας, αποτελεί μέρος της λύσης και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η χώρα” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την μέχρι τώρα κατάσταση της αυτοδιοίκησης ως “μικρογραφία του κράτους” και τονίζοντας ότι “ο “Καλλικράτης” σπάει τον ομφάλιο λώρο της εξάρτησης κράτους-Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

 

“Το στοίχημα είναι η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου”, είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι στους νέους δήμους και περιφέρειες θα μεταφερθούν αρμοδιότητες, για την ανάπτυξη, το κράτος πρόνοιας και την “καθημερινότητα” πολιτών και επιχειρήσεων.

 

“Η μέχρι τώρα πελατειακή πολιτική, μας έκανε να κοιτάμε στο “κέντρο” αντί να αξιοποιούμε αυτό που υπάρχει δίπλα μας”, είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως στις αιρετές περιφέρειες θα μεταφερθούν τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε, μέσω της ανάπτυξης, η κάθε περιφέρεια να αποκτήσει ιδιαίτερη περιφερειακή ταυτότητα, συνδέοντας “οριζόντια” τις τοπικές δυνάμεις.

 

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους δημάρχους και περιφερειάρχες, να βοηθήσουν στις αλλαγές στην Παιδεία, λέγοντας πως τα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ιδρύματα που δίνουν κάποιο “απλό χαρτί”, με το οποίο κάποιος βρίσκει μια δουλειά, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν, ως εργαλεία για την ανάπτυξη μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων και της συνεχούς κατάρτισης.

 

“Θα έχετε λόγο στην διαχείριση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση” είπε ο κ. Παπανδρέου, που ολοκλήρωσε την ομιλία του αποκαλώντας τους δημάρχους και περιφερειάρχες, “συνεργάτες της μεγάλης προσπάθειας αλλαγών”.

 

Μετά την ομιλία του ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιόχαν Χαν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ