Απόφαση, με βάση την οποία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν θα διακόψει για το καλοκαίρι, προτού ολοκληρωθούν οι απολογίες και των 19 κατηγορουμένων στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, έλαβε σήμερα ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρ. Κατσιάνης.
Η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα του σημερινού, νέου, αιτήματος της υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου να μετατεθεί η απολογία του πρώην υπουργού για τις 26 Αυγούστου.
Μετά από αυτό, το δικαστήριο αναίρεσε την προηγούμενη απόφασή του για διακοπή των συνεδριάσεων από την Παρασκεύη 2 Αυγούστου, δυναμιτίζοντας τον προγραμματισμό όλων των παραγόντων της δίκης, γεγονός το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην αίθουσα, κυρίως από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορουμένων.
Εν τω μεταξύ, προς ολοκλήρωση των καταθέσεων μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών του Άκη Τσοχατζόπουλου βαίνει η διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου αναμένεται τη Δευτέρα 29 Ιουλίου να ξεκινήσουν οι απολογίες, με πρώτη, κατά τη σειρά του κατηγορητηρίου, την απολογία του πρώην υπουργού.
Στο δικαστήριο κατέθεσαν σήμερα μάρτυρες υπεράσπισης του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου και των συγκατηγορουμένων του, Νίκου Γεωργουλάκη, εκπροσώπου εμπλεκόμενης εξωχώριας εταιρίας, και Σπύρου Χατζηνικολάου, δικηγόρου στην Κύπρο.
Οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων ξεκίνησαν στις 17 Ιουλίου, με πρώτη την κατάθεση του αντιναύαρχου ε.α. Νικόλα Κρυονερίτη, ο οποίος κλήθηκε από την υπεράσπιση του πρώην υπουργού.
Επισημαίνεται ότι από παραδρομή καταγράφηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Τσοχατζόπουλου ο αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Μάρκος Παστουσέας, ο οποίος ήταν μάρτυρας κατηγορητηρίου.
Ο κ. Παστουσέας κλήθηκε από την πλευρά του Δημοσίου, πολιτική αγωγή, προκειμένου να συνεισφέρει κυρίως σε τεχνικά ζητήματα για την υπόθεση των υποβρυχίων, καθώς είχε ειδικές γνώσεις για τα μηχανολογικά θέματα στην κατασκευή των γερμανικών υποβρυχίων.
Στη σημερινή διαδικασία, μεταξύ των μαρτύρων του κ. Σμπώκου κατέθεσε ο εξάδελφός του, Βασίλης Σμπώκος, ο οποίος περιέγραψε τη σχέση του κατηγορούμενου με τον πρώην υπουργό ως «αυστηρά κομματική και υπηρεσιακή» συμπληρώνοντας: «Δεν είχα καταλάβει να είχαν ποτέ προσωπικές σχέσεις». Ο μάρτυρας περιέγραψε τον εξάδελφό του ως «το αριστερό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ» αναφέρθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα του και τόνισε: «Βάζω το χέρι μου στη φωτιά για τον Γιάννη».
Ο μάρτυρας αμφισβήτησε όσα λέγονται για την περιουσιακή κατάσταση του κατηγορούμενου, σημειώνοντας ότι έχει μόνο το σπίτι του πατέρα του στα Ανώγεια, το οποίο δεν έχει καν ανακατασκευάσει.
Ο μάρτυρας του κ. Γεωργουλάκη, Φώτιος Δημήτριος, κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος δέχθηκε να γίνει εκπρόσωπος της Nobilis χωρίς να γνωρίζει «την ουσία της υπόθεσης» και πιστεύοντας απόλυτα τις διαβεβαιώσεις της συγκατηγορουμένης του λογίστριας Ευφροσύνης Λαμπροπούλου πως «όλα ήταν καθαρά».
Επίσης, στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας του κατηγορούμενου Σπύρου Χατζηνικολάου, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, Αλέκος Μαρκίδης. Αναφερόμενος στη σύσταση της εταιρίας ΤΟΡΚΑΣΟ ο κ. Μαρκίδης υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε κατ’ εντολή Ζήγρα, ο οποίος είχε συστηθεί ως έμπορος ξυλείας και δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να ξέρει ότι ενεργεί για τον πρώην υπουργό.