Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου.
Ο κ. Αβραμόπουλος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Τσακ Χέιγκελ, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη περίοδο για το εγγύς και ευρύτερο διεθνές περιβάλλον.
Την Τρίτη,ο κ. Αβραμόπουλος θα τύχει επίσημης υποδοχής στο Πεντάγωνο, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Χέιγκελ, στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).
Οι συνομιλίες Αβραμόπουλου-Χέιγκελ θα περιλαμβάνουν μια σειρά θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις σε ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.
Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί την Ελλάδα «πολύτιμη φίλη και σύμμαχο» χώρα, κάτι που τόνισε και ο προτεινόμενος από τον Αμερικανό ηγέτη για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, την Πέμπτη, ενώ ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον δήλωσε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «διανύουμε μια από τις καλύτερες περιόδους στις μεταξύ μας σχέσεις».
Με βάση το δεδομένο αυτό και το γεγονός ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα θεωρείται από τις ΗΠΑ «ισχυρός παράγοντας σταθερότητας», Αβραμόπουλος και Χέιγκελ θα συζητήσουν όλο το φάσμα των εξελίξεων (Βαλκάνια, Τουρκία, Αίγυπτος, Συρία, Μεσανατολικό). Επίσης, θα εξεταστούν συγκεκριμένοι τρόποι για περαιτέρω βελτίωση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. Οι Αμερικανοί επενδύουν στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας, θεωρώντας την χώρα μας «αξιόπιστο εταίρο». Κατά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής ‘Άμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του, αναμένεται να δοθεί η ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί το «άριστο επίπεδο» της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα και στο πλαίσιο των Ευρωατλαντικών δομών. Επίσης, θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να ενημερώσει τον Χέιγκελ για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία ενσωμάτωσης της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» (PfP).
Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χέιγκελ την Τρίτη, ο υπουργός θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Πενταγώνου για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και θα επισκεφθεί το εκκλησάκι προς τιμήν των «Ηρώων της Αμερικής», όπου θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών.
Νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος θα παρευρεθεί σε τελετή στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας.
Την Τετάρτη, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, θα παραστεί σε ειδική τελετή στο Αμερικανικό Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος, όπου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Σκοπός του Μνημονίου είναι η συνεργασία για έρευνα και αναπαραγωγή πληροφοριών από φακέλους της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων, με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας δίωξης και εξόντωσης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα.