Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό Συμβούλιο

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Πέμπτη προκειμένου να προσδιορίσει τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

 

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έθεσε το θέμα των γερμανικών οφειλών στην συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Βεστερβέλε, αλλά δεν αποκάλυψε ποια ήταν η απάντηση που έλαβε, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου ζήτησε να συσταθεί η επιτροπή για τις γερμανικές οφειλές που έχει αποφασιστεί τον Μάρτιο από την Βουλή.

 

Για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα οριστεί και πάλι διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος θα έχει την δυνατότητα να συνομιλεί απευθείας και με την τουρκική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης δεν θα έχει την θέση του διαπραγματευτή. Επίσης ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί αυτόματος μηχανισμός ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία που θα επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων.

 

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «μιλήσαμε για όλο το φάσμα των υφιστάμενων θεμάτων των διμερών σχέσεων και το Κυπριακό» και ότι «συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, στους λεγόμενους τομείς χαμηλής πολιτικής». Επικαλέσθηκε ακόμη τα πρακτικά από την συνέντευξη Τύπου όπου έκανε αναφορές σε Κυπριακό, πετρέλαια, Αιγαίο.

 

Ο Νταβούτογλου είπε ότι θέλει το Αιγαίο μία λίμνη ηρεμίας και ότι στη συνάντηση διανύθηκε «αρκετή απόσταση» σε αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε η κ. Δούρου και ρώτησε: «Τι περιείχε η απόσταση που διανύσατε με τον Νταβούτογλου;».

 

«Συζητήσατε θέματα που άπτονται στη συνθήκη της Λωζάνης;», ρώτησε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τ. Κουίκ.

 

Αναφερόμενος στα θέματα που σχετίζονται με την ΠΓΔΜ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν είναι το ζήτημα του ονόματος που εμποδίζει την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά όλη η δέσμη των κριτηρίων που πρέπει να εκπληρούν τα κράτη μέλη».

 

«Δεν έχω καταλάβει αν εμμένετε στη θέση που εξέφρασε η Ελλάδα στο Βουκουρέστι», αντέδρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ευρ. Στυλιανίδης, ρωτώντας αν θεωρεί το όνομα Άνω Μακεδονία ως γεωγραφικό προσδιορισμό.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η θέση της Αθήνας είναι σεβασμός στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην αποστολή του Νίμιτς και επεσήμανε ότι επανήλθαμε στην πρόταση να συνάψουμε μνημόνιο αλληλοκατανόησης με την ΠΓΔΜ. «Η Ελλάδα είναι η πραγματική πύλη εισόδου των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και ουσιαστικά ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος τους», πρόσθεσε.

 

Τέλος, ανακοίνωσε ότι στις 8 Αυγούστου, στην Λευκωσία, θα υπογραφεί MOU (μνημόνιο αλληλοκατανόησης) ανάμεσα σε Κύπρο, Ισραήλ, Ελλάδα.

 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης αντέδρασε στο άνοιγμα γραφείου της Ελλάδας στο Κόσσοβο, το οποίο ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι είναι κράτος – προτεκτοράτο.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ