Ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης παρείχε, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σήμερα Τρίτη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η ενεργειακή διπλωματία, ενώ έθεσε και το περίγραμμα της ατζέντας της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ (πρώτο εξάμηνο του 2014). Σε ό,τι αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, σημείωσε ότι και ο ίδιος το έθεσε στον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε κατά το πρόσφατο ταξίδι του.
Ξεκινώντας από το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε θετικές τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει εκ νέου τον θεσμό του διαπραγματευτή και να επιδιώξει μια νέα κινητικότητα μέσω της Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ερωτηθείς για το αν ετοιμάζεται νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, ένα «σχέδιο Ανάν 2», ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα και η Κύπρος επιδιώκουν να συγκροτήσουν ένα μηχανισμό αυτόματου συντονισμού μεταξύ τους για μία σειρά θεμάτων, από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, μέχρι τη συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα “Συνεταιρισμός για την Ειρήνη”.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως συνεχίζονται οι έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες, στον χώρο της ΑΟΖ που έχει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και την ίδια ώρα υπάρχει ενεργειακή προσέγγιση Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, που δίνει την δυνατότητα να συνδέσει η ελληνική κυβέρνηση το ρόλο της ως «πύλη επαφής του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση», με την επιδίωξη να υπάρξουν διπλωματικές σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αναγνωρίζει μονάχα μία διαφορά με την Τουρκία -εκείνη της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών-, ενώ η Τουρκία δίνει αφορμές για να τεθούν ζητήματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.
«Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο και διαύλους επικοινωνίας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούν οι υπουργοί Εξωτερικών να μιλούν στο τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή για να λειαίνονται προβλήματα. Να τηρούνται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε αέρα και θάλασσα – και η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουμε μειωμένο αριθμό παραβιάσεων και παραβάσεων του εναέριου χώρου μας και του FIR Αθηνών εκ μέρους της Τουρκίας. Έχουμε βεβαίως ναυτικές διελεύσεις, τις οποίες και παρακολουθούμε», σημείωσε.
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό πράγμα που έχει γίνει για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι πως διεξάγονται πραγματικές έρευνες μετά το 1987. Έχει μεγάλη σημασία ότι δόθηκαν οι άδειες, ότι έχουμε πληροφορήσει τον ΟΗΕ για τον νόμο 4001/2011 για τα απώτατα όρια των θαλασσίων ζωνών μας, προ της αναγκαίας διαβούλευσης για την οριοθέτηση».
Σε περίπτωση που ο διάλογος με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δεν ευοδώσει, θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή σε διεθνές όργανο, κατέληξε.
Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως η Τουρκία δεν έχει σεβαστεί τη σχέση της με την ΕΕ. «Βεβαίως δέχεται πιέσεις από τα βόρεια σύνορά της και θα έπρεπε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ευρωπαϊκού χαρακτήρα προκειμένου να αποσυμπιεστεί – κάτι που αποτελεί προτεραιότητα και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Η ελληνική προεδρία «συμπίπτει με το μεγάλο κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης» είπε ο κ. Βενιζέλος. Αναγνωρίζοντας πως «το κυρίαρχο ευρωπαϊκό όραμα έχει θαμπώσει», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως κατά την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, θα επισημοποιηθούν οι σχετικές προτεραιότητες:
Η ανάπτυξη με απασχόληση και η κοινωνική συνοχή, τα ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας, η Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση και η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική (θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, αλιευτικές ζώνες στη Μεσόγειο). «Σημασία έχει να τονιστεί διεθνώς, πως η Μεσόγειος είναι ευρωπαϊκός πλούτος», ανέφερε ο κος Βενιζέλος.
Ερωτηθείς για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από αυτές, τουναντίον, ενώ -όπως είπε- και ο ίδιος έθεσε το θέμα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε.
«Από τη Γερμανία, ποτέ δεν συνδυάστηκε το ζήτημα των επανορθώσεων, με τη διαπραγμάτευση της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας – και ούτε μας έχει τεθεί για άλλο θέμα», διευκρίνισε. Από την άλλη, «όταν κάνουμε μια κίνηση στο θέμα αυτό, πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η επόμενη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε με αποτελεσματικότητα», είπε.
Για τη βαλκανική εξωτερική πολιτική, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως είναι πολύ σημαντική η συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, που διευκολύνει την ενταξιακή προοπτική της Σερβίας.
«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε στην Αθήνα, το άνοιγμα γραφείου οικονομικών και εμπορικών σχέσεων του Κοσόβου – και το ζήτημα των περαιτέρω σχέσεών μας θα το αντιμετωπίσουμε υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας», είπε.
Με την Αλβανία, «βασική μας προτεραιότητα, είναι να επανέλθουμε στη διαδικασία κύρωσης και επικύρωσης της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, μετά την εμπλοκή που υπήρξε στο συνταγματικό της δικαστήριο», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει να ενταχθούν σε οιονδήποτε διεθνή Οργανισμό με την προσωρινή τους ονομασία, ωστόσο «ο αλυτρωτισμός, η παραβίαση και η προσβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η διατάραξη των σχέσεων καλής γειτονίας, ανάγονται στη σφαίρα των γενικών υποχρεώσεων κάθε κράτους υποψήφιου μέλους», τόνισε.
«Στηρίζουμε την αποστολή του πρέσβη του Συμβουλίου Ασφαλείας Μάθιου Νίμιτς και επανερχόμαστε στην πρότασή μας για την σύναψη με τους γείτονές μας, ενός Μνημονίου Αλληλοκατανόησης που τοποθετεί σε ένα οργανωμένο πλαίσιο την παρούσα φάση των σχέσεών μας και δίνει μια δυναμική στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.